Проруските хакери се готвят за атаки

Русия
11:21 - 19 Април 2023
1311
Проруските хакери се готвят за атаки

Правителствената агенция за киберсигурност на Обединеното кралство предупреди за нарастваща заплаха за критичната инфраструктура на Запада от страна на хакери, симпатизиращи на Русия и нейната война срещу Украйна.

Една успешна кибератака срещу компютърните системи, които контролират елементи от критичната инфраструктура, като например електропреносни мрежи или хидроенергийни съоръжения, може да се окаже изключително разрушителна и да причини сериозни физически щети, цитира предупреждението BBC.

Според доклад на британския Национален център за киберсигурност (NCSC) досега проруските "хактивисти" са провеждали общо взето безвредни онлайн кампании, като са подправяли информацията на популярни правителствени уебсайтове или са ги изключвали от мрежата, но някои от тези групи вече активно се подготвят за нанасяне на атаки с последствия и щети в реалния свят.

"Очакваме, че някои от тези групи ще търсят начини да окажат подобно въздействие върху критичната инфраструктура, включително в Обединеното кралство, особено ако тези системи са слабо защитени." Това се посочва в доклад на NCSC, едно от звената на Правителствения център за комуникации на Обединеното кралство.

Въпреки че подобни хакерски групи са идеологически мотивирани и следват руските държавни интереси, те не са под официален държавен контрол, което ги прави по-малко предвидими, според разузнавателната общност.

Малко вероятно е подобни атаки, които обикновено изискват много високо ниво на технически познания и обширни ресурси, да бъдат успешно осъществени от такива хакерски групи без външна помощ, но с течение на времето те биха могли да станат все по-ефективни, предупреждава разузнавателната общност.

Такава помощ може би вече е на тяхно разположение, отбелязва от своя страна "Ройтерс". Агенцията се позовава да един от десетките секретни документи, изтекли в глобалната мрежа през последните седмици, според който проруска хакерска група "Заря" е успяла да нахлуе в компютърните системи на газоразпределителната система на Канада.

В документа се казва, че групата е предоставила на служители на руската ФСБ доказателства, че хакерите са успели да повишат налягането на контролните клапани, да деактивират алармите и да инициират процес на аварийно спиране в неназована газоразпределителна подстанция. Трудно е обаче да се установи автентичността на този документ и достоверността на съдържащата се в него информация.