Прошко Прошков пред Lupa.bg: Парното остава най-разумният начин за отопление

Икономика
12:20 - 29 Октомври 2021
5902
Прошко Прошков пред Lupa.bg: Парното остава най-разумният начин за отопление

Прошко Прошков е общински съветник в Столичен общински съвет. Председател е на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Lupa.bg разговаря с него по повод проблемите около "Топлофикация София" и бъдещите действия за справяне с енергийната криза.

- Г-н Прошков, вчера бе направена стъпка към облекчаване напрежението около „Топлофикация София“ до колко това действително облекчи положението?

- Ние казахме, че цесията е била помощ от държавата в минал период, това не е първата цесия. Държавата е съзнавала, че ние сме в регулаторен капан. Както цената на топлинната енергия е калкулирана върху 47 лева за мегават час газ, а тя в момента е 95- двойно, но дори да е 47 лева, тъй като регулаторът не призава всички разходи на Топлофикация, дружеството пак е на загуба, но не толкова голяма. Големият дисбаланс идва от това, че регулаторът не признава разходите за лихви, не признава емисионните квоти, които се плащат, не признава амортизации. Самата методика е доста ограничена. Аз не критикувам КЕВР, защото е нормално тя да стяга дружествата, така че да предпазва потребителите. Всъщност съзнавайки, този регулаторен капан, съзнавайки, че договорът с „Булгаргаз“ е доста сложен от гледна точка на изпълнение- плащаш авансово газ, която ще се доставя тепърва, от друга страна получаваш парите от абонатите си след 45 дни, получава се един дисбаланс в паричния поток, който сам по себе си води до натрупване на лихвени задължения. Това са неща, които могат да се компенсират във времето, когато „Топлофикация“ стане по- ефективно дружество, а именно да произвежда повече електрическа енергия, която да продава на пазара и да компенсира този дисбаланс. Ако произвеждаме повече ток от сега, ще успяваме да компенсираме загубите от парното. За целта са необходими много инвестиции. Ефективни инвестиции обаче биха надхвърлили 1 млрд. лева. Тези пари няма как да се отделят, когато си постоянно в дългова спирала.А тази спирала през зимата може да стане бездна. Това е проблем, от който се оплакват и ЕРП-тата. В момента мегават час парно е 98 лева за абонати, ако газ за производството за 1 мегават час струва 120 лева, плюс квоти, плюс други разходи, реално става така, че се продава на половин от цената, на която се произвежда. Тоест аз произвеждам хляб за 2 лева, продавам го за 1 лев. Единственият буфер, който губи по веригата, това е „Топлофикация“.

- Какво предстои да се прави в следващите дни по проблема?

- В следващите седмици ще разглеждаме доклад на консултант, който е подготвен, в момента влиза в работна група от всички политически сили в СОС. Има си работна група по стратегическите въпроси на топлинното дружество. Там се разглеждат бинес плановете, стратегически документи. Но каквото да има в този доклад, аз съм сигурен, че ще има препоръки за инвестиции за много пари. Затова ние призовахме по време на енергийната криза нека използваме като възможност да видим регулаторния модел и резервите по цялата верига, така че да не удря само дружеството. Защото дори при много ефективно дружество, инвестирало много пари, пак може да губи заради регулаторни рамки.

- Очаквате ли отлив на абонати към „Топлофикация“?

- Въпреки ситуацията, парното все още е най-разумният начин за отопление. В момента понеже смениха методиката, по която се доставя газ, 70% от формулата се определя от борсовите цени, заради това КЕВР излиза всеки месец с ново решение за цената на газа. Тоест потребителите, които ползват газ вкъщи, за момента ще им е по-скъпо. Докато цената на парното се определя два пъти годишно и потребителите са защитени. И при тока го има това, има защита от страна на регулатора. За да може Топлофикация да си стъпи на краката, трябва да прави здравословна печалба, която да инвестира в развитие.

- Има идея БЕХ да поеме „Топлофикация София“, как гледа общината на това?

- И преди е имало такива предложения. До момента сбствеността на дружеството е била и държавна, и смесена, и общинска. Не е въпросът кой е собственика, защото ако БЕХ поеме дружеството ще се сблъска със същите проблеми. Така че тези заявки са по-скоро декларативни, отколкото реални.

- Смятате ли, че ако дълговата криза се задълбочи, „Булгаргаз“ действително може да спре доставките на газ?

- „Булгаргаз“ не може да спре доставките. Това е риск за националната сигурност. Още края на август от ЧЕЗ Разпределение обявиха, че ако по някаква причина Топлофикация спре, електроенергийната система на града и областта няма да издържи. Така че това е въпрос на сигурност.