Простреляна курсантка е преместена в София

Военнотранспортен самолет „Спартан“ я придвижил към ВМА

Крими
13:32 - 05 Април 2019
1774
Простреляна курсантка е преместена в София

20-годишната курсантка от Националния военен университет във Велико Търново, която снощи се простреля със служебния си автомат „Калашников“, беше транспортирана с военнотранспортен самолет „Спартан“ от летището в Горна Оряховица за лечение във Военномедицинска академия.

Пострадалата е в тежко, но стабилно състояние, съобщиха от Реанимацията на великотърновската болница. Инцидентът се разследва от Военно-окръжната прокуратура и Военна полиция.

Трима хирурзи и двама реаниматори пет часа са оперирали тази нощ във Великотърновската болница простреляната курсантка. Тя е била в тежък хеморагичен шок с входна и изходна прострелна рана, съобщи началникът на Реанимацията д-р Сибила Маринова: „Имаше опасност за живота, тя беше в критично състояние. Белият дроб е засегнат и гръдната стена. За щастие имала е късмет, сърцето не е засегнато. Тази сутрин състоянието позволяваше транспорта, стабилизирана е“.

При странни обстоятелства се е простреляла снощи курсантката, коментираха офицери. Тя е почиствала автомата си в личното време, което имат курсантите преди вечерна проверка. Предстои да се изясни дали е спазила правилата за сваляне на пълнителя и произвеждане на контролен изстрел преди да започне почистването на оръжието.

От Националния военен университет не се излизали с официален коментар.

Ранената курсантка е от факултет „Общовойскови“. Незабавно е била откарана в Спешна помощ на великотърновската болница.