Просветният министър призна: Бягал съм от час, имал съм тройки

Словото може да преодолява времена и разстояния, конфликти и страдания, да обединява и да дава вяра, каза Галин Цоков

Политика
09:30 - 24 Май 2024
2636
Просветният министър призна: Бягал съм от час, имал съм тройки

"Двойка не съм имал, но тройки и четворки съм имал. Моята майка бе начална учителка и продължавах вкъщи", призна просветният министър проф. Галин Цоков пред Нова телевизия. "Бягал съм от час, но цигари не съм пушил", допълни той. Министърът занесе в студиото "Рибния буквар" на Петър Берон, който става на 200 години, и избраните разкази на Иван Вазов.

570-580 ученици са засегнати от липсата на диаграми в матурата по български език. Това са 16 училища в 10 области, призна той за грешката на матурата, обясни той.

В специално обръщение по повод празника проф. Галин Цоков изтъкна, че 24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник.

"Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни. 24 май е денят на почит към словото, към знанието, към духовността. Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста между минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни", коментира министърът на образованието.

Той отбелязва, че 24 май е денят на светите братя Кирил и Методий, и на тяхното наследство. Този ден е гордост и радост за всички българи, където и да се намират по света. Защото нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското културно наследство, съхранено от нашата държава от далечни векове до днес. Безусловно България е част от съвременна Европа чрез своята азбука, книжовност, богослужебна традиция и духовен опит, добавя министърът. 

Силата на книжовността, възпята от Стоян Михайловски, не само не намалява във времето, но и дава истинския смисъл на празника. Стихотворението, превърнато в химн, който на този ден звучи вече над 120 години, изразява по уникален начин историята на българската писменост и жаждата на народа за знание и просвещение, подчертава образователният министър.

По думите му и днес словото удивлява със способността си да променя света и хората към добро, с мощта си да преодолява времена и разстояния, конфликти и страдания, да обединява и да дава вяра. Затова и сега се прекланяме признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата чрез словото и културата - учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата. "Напред! Науката е слънце!" е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български.

Наше призвание, съдба и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като хранител на смисли и значения, на светлина и бъднина за нашите деца. Защото знанието винаги прави светло бъдещето ни, посочва още Цоков. 

"Днес българските талантливи млади хора продължават да прославят страната ни във всички области на знанието. Българските учени влизат в челни места на международни класации и движат ключови технологични сектори, а хилядите български учители все толкова родолюбиво пазят възрожденския дух и предават на поколенията ценността на родния език и мъдростта на познанието. Университетите ни съчетават академичното знание с изискванията на новото време, българските семейства издигат образованието като най-висша ценност, за да може да просперира страната ни", казва министър Галин Цоков.

Той отбелязва, че словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни училища в 55 държави, разположени на шест континента, където звучи родната реч, напомняйки ни, че България е навсякъде, където тупти поне едно българско сърце.  

"Уважаеми учени и преподаватели, учители и директори, ученици и студенти, писатели, журналисти и поети, хора на културата и пазители на словото, поклон пред всички вас - съвременни просветители и хора на свободното слово! Имайте сили и надежда, за да продължите да предавате на идните поколения своите знания, достойнство и любов към България! Вие, скъпи ученици и студенти, помнете своя род и език! Гордейте се с нашата история, с нашите азбука и с нашата култура. Защото България го заслужава! Честит празник!", пожелава в приветствието си за 24 май министър Галин Цоков.