Просяци се гневят на жълти стотинки

Новини
20:15 - 11 Юли 2019
4951
Просяци се гневят на жълти стотинки

Просяците по столичните улици са станали агресивни и капризни и не искат да приемат оскъдна милостиня, убеди се репортер на Lupa.bg по време на кратка разходка из центъра на София. Много от по-опитните на улицата категорично отказват жълти стотинки, гледат с презрение, мръщят се или направо ги хвърлят ядосано пред очите на хората, бръкнали в джоба си, за да им помогнат.

„Дай по-голяма пара. С това и хляб не мога да си купя”, тросна се възрастен мъж на млада жена, която му даде 30-ина стотинки на дребни монети на „Витошка”. Видимо смутена, дамата извади левче, които бездомникът прибра не особено успокоен.

Просещите мургави малолетни също са станали доста вещи в занаята и настояват за левче и нагоре.

Парцаливите хлапета обсаждат големите хипермаркети и магазини, обикалят и по откритите заведения, където стоят на масите, докато не получат по-едра монета или направо банкнота.

Мъж и жена възнаградиха дете на около 8-9 години с петолевка, притеснени, че се облизва, докато те похапват торта на сладкарница в центъра на столицата. Двамата дадоха банкнотата, след като момченцето отказа да му поръчат сладкиш и настоя да получи милостинята в брой.

В топлото време и пред моловете е пълно с искащи милостиня. Само най-окаяните, инвалидите и много възрастните приемат и най-дребна монета и благодарят за нея, забеляза репортер на Lupa.bg.

Храна и безалкохолна напитка абсолютно никой не иска, просещите настояват да получат дарението кеш.