Протест срещу действията на Израел: Пуснаха мишки в ресторант на „Макдоналдс“ в Истанбул

Миналата седмица подобни акции се проведоха в Бирмингам

Новини
13:27 - 06 Ноември 2023
17382
Протест срещу действията на Израел: Пуснаха мишки в ресторант на „Макдоналдс“ в Истанбул

Жител на Истанбул пусна мишки в един от ресторантите на веригата за бързо хранене „Макдоналдс“ в знак на протест срещу действията на Израел в ивицата Газа, съобщи вестник "Джумхуриет".

Към публикацията на вестника е прикачен видеозапис от мобилен телефон, на който се вижда деянието. Пускайки мишките в заведението, мъжът е казал: "Яжте не месото на мюсюлманите, а месото на тези мишки".

Миналата седмица подобни акции се проведоха в два ресторанта от същата верига в британския град Бирмингам.

Междувременно от "Макдоналдс Турция" ("Mc Donald’s Turkiye") публикуваха изявление, в което е посочено, че компанията ще предостави хуманитарна помощ в размер на 1 милион долара на хората в Газа, които са жертви на войната, най-вече на жените, децата и възрастните хора, посочва в. „Джумхуриет“.

В изявлението се припомня, че компанията работи в Турция от 1986 г.

Днес в Турция ние продължаваме да допринасяме за развитието на нашата (турската) икономика с нашите 7500 служители и 260 ресторанта. Гордеем се, че помагаме за възможностите за заетост, за партньорството с местния бизнес и допринасяме за икономическия растеж. Бихме искали да подчертаем, че "Макдоналдс Турция" е търговска организация, верига от ресторанти, чиято единствена цел е да сервира чудесна храна и да осигурява отлично обслужване. Ние не сме политически активни по никакъв начин. Ще продължим да служим на Турция и да допринасяме за успеха на нашата страна (Турция), се казва в текста. 

След изострянето на ситуацията в ивицата Газа на много места в Турция се провеждат протести срещу действията на Израел и в подкрепа на Палестина.

На някои места турски жители хвърлят боя и чупят прозорците на заведенията "Макдоналдс" и "Старбъкс"

с искане за затварянето им заради подкрепата на САЩ за Израел.

Според съобщения в местните медии националният авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“ няма да предлага по време на своите полети напитки на "Кока-Кола" и други американски компании като част от бойкота на държавата заради действията на Израел.