Протест в Хърватия срещу нов медиен закон

Балкани
14:48 - 31 Януари 2024
1377
Протест в Хърватия срещу нов медиен закон

Хърватското журналистическо дружество организира днес протестни шествия в хърватските градове Загреб и Сплит срещу нов медиен закон, предвиждащ наказание за неправомерно откриване на информация от официални разследвания, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Хърватското правителство подаде през ноември проект за изменение на Наказателния кодекс, който предстои да се гласува в парламента и според който лица, разкриващи неправомерно информация от официални следствия и разследвания, ще бъдат съдени и наказвани с до 3 години затвор. Изменението не засяга журналистите, които публикуват съответната информация, но те ще бъдат смятани за свидетели и устройствата и каналите им за комуникация ще бъдат проверявани.

Протестиращите призовават парламента да не гласува в подкрепа на проекта.

„С протеста се защитава правото на обществото да знае истината, предлага се отпор на заглушаването и наказателното преследване на тези, които явно говорят за корупцията и прикриването ѝ“, каза депутатът Сабина Гласовац от опозиционната Социалдемократическа партия, която подкрепя протеста, пише БТА.

С приемането на изменението в Наказателния кодекс всички, които потенциално могат да предупредят за нередности в разследването по наказателни дела, ще бъдат съдени, ако съобщят за това на обществеността или журналистите, отбелязва хърватският сайт „Индекс“.

Опасенията на протестиращите са, че гражданите няма да могат да получават информация относно наказателни процедури от обществен интерес в продължение на години.

Те смятат, че така могат по-лесно да се прикриват доказателства за корупция и злоупотреба с власт от страна на държавни служители и лица на високи политически постове.