Протест в италианския парламент срещу санитарните пропуски

Председателстващият заседанието Фабио Рампели прекъсна заседанието

Свят
13:35 - 30 Юли 2021
1567
Протест в италианския парламент срещу санитарните пропуски

Депутати от опозиционната партия „Италиански братя“ прекъснаха заседанието на парламента, за да протестират срещу въвеждането на „green pass“ – санитарни пропуски за достъп в различни институции и масови мероприятия. Депутатите от дясната партия заема мястото между трибуните и издигнаха плакати „No green pass“, предава РИА Новости.

В акцията участваха около двадесет депутати. Останалите депутати посрещнаха акцията с откровено недоволство, скандирайки „Позор!“. На публикуваните в местните медии видеоклипове се вижда как охраната се опитва да хване един от депутате се, който успява да се измъкне от залата и от преследвачите си.

Председателстващият заседанието Фабио Рампели прекъсна заседанието за няколко минути. Недоволството на „Италиански братя“ бе предизвикано от отказа парламентът да обсъди въпроса за законността на последните решения на правителството относно въвеждането на санитарен пропуск от 6 август.

В редица италиански градове имаше вълна от недоволство заради решението за въвеждане на пропуски. Най-мащабните протести се проведоха в Рим и Милано. Различните акции бяха организирани от отделни политически сили и организации, които не са съгласни с действията на правителството.