Протестът "за" кабинета (СНИМКИ)

Кирил Петков благодари на привържениците си за подкрепата

Политика
20:18 - 22 Юни 2022 (обновена)
6744
Протестът "за" кабинета (СНИМКИ)

Лидерите на "Продължаваме Промяната" излязоха пред парламента и се включиха в протеста в подкрепа на правителството, което тази вечер падна, след като 123 депутати гласуваха "За" неговата оставка. Досегашният премиер Кирил Петков говори разпалено пред привържениците си, застанал на стъпалата на паметника на цар-освободител.

Там са и сваленият председател на парламента Никола Минчев, изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов, министри и депутати от упраляващата коалиция.

"Този вот е една малка стъпка от един дълъг път", повтори отново думите си от пленарната зала Кирил Петков.  „Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова“, отново заяви той.

„Обещаваме, че ще продължим да отвоюваме държавата си. Един ден ще имаме държава без задкулисие и без мафия. Една нормална европейска държава“, каза още Кирил Петков след гласуването. 

Симпатизантите на правителството издигат плакати срещу ГЕРБ, ДПС и ИТН, както и такива, на които пише: "Жертва съм на учиндолската холограма", намеквайки, че Слави Трифонов говори само чрез социалните мрежи и не се появява публично.

"Днес видяхме как един човек - г-н Слави Трифонов, една мутра от Банкя, която праща есемеси на хората в НС, един човек, който толкова стои в Сараите и определя политиката в тази сграда, и г-жа Митрофанова, която още не може да повярва, че казахме "Не" на "Газпром". Тези 4 човека се съединиха, но не разбраха, че това не е начинът да спечелят България. Заедно ще ги победим!", заяви Кирил Петков пред протестиращите в подкрепа на кабинета.

Вярвам, че днес няма избирател на ИТН, който да се гордее с депутатите си, че са натиснали бутоните заедно с депутатите от ГЕРБ, избирател на "Възраждане", който да се радва, че депутатите им са натиснали бутоните заедно с тези от ДПС, допълни премиерът в оставка. Той каза пред хората, че именно те са гаранта по пътя към промяната.

Всички вие ни давате огромна увереност, че това, което правим, има смисъл, каза пред гражданите Мирослав Иванов. 

Вашата подкрепа и енергия е гаранция, че тази война, която започнахме, не свършва днес, а до успешния й край, каза пред множеството доскорошният председател на парламента Никола Минчев.  

Важно е да се състави правителство, което да изведе до успешен край борбата срещу мафията, каза министърът на финансите Асен Василев. „Ако има мнозинство в парламента за такова правителство, то ще се състави, тази вечер нямаше. Но рано или късно българският народ ще гласува за такова мнозинство“, коментира Василев. Резултатът е добър, четири гласа срещу мафията ще ги има на едни следващи избори, посочи той. Единственият кабинет, който ще направим, ще е кабинет, който да изрине мафията, каза още Василев. 

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров изрази надежда, че при следващ опит за съставяне на кабинет ще успеят да консолидират мнозинство. 

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА