Протестът се кротна, ден 99 мина без драми

Актуални новини
09:22 - 16 Октомври 2020
2756
Протестът се кротна, ден 99 мина без драми

Кротко, без изцепки, само с коментари за изслушването на главния прокурор Иван Гешев от парламента и оставането на Цвета Караянчева на поста председател на НС премина 99-ят ден от протестите в София, съобщи БНР.

Протестиращите срещу правителството и главния прокурор в София и тази вечер шестваха от площад "Независимост" до Орлов мост, където движението беше блокирано.

Планираното за 16.10. поредно "Велико народно въстание" срещу правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" беше основна тема на в 99-ата вечер на протести в центъра на София. Организаторите от т. нар. "Отровно трио" обявиха, че ще има "неприятна изненада" за управляващите. Арман Бабикян обаче не уточни каква, но допълни, че протестите няма да спрат и след "стоте дни вот на недоверие":

"Не, ние няма да си тръгнем, просто защото е стотният ден на недоверие. На този площад се кове справедливостта, демокрацията, свободата на словото. На този площад са нашите мечти и желание за държавата, в която искаме да живеем, а не тази, в която просто пребиваваме".

Бабикян допълни, че нищо в страната не се е променило от студентските протести преди 30 години, в които и той е участвал. На трибуната днес говориха и част от участниците в студентските протести сутринта пред ректората на Софийския университет. Те призоваха своите колеги да се включат в протестите срещу правителството. "Утре ще се пише историята", казаха от трибуната оратори.

От "Отровното трио" отправиха закана да съдят представител Спас Гърневски от ГЕРБ за изказването му в парламента, където е нарекъл триото "Изпълнителни директори на метежа, финансиран от комунистически олигарси". "Благодарение на подобни изказвания Детската онкохематология на ИСУЛ или ще успее да се пребори с левкемията, или няма да страда от липса на средства за целта", написа адв. Николай Хаджигенов в интернет.