Протестът в Габрово потушен с насилие (СНИМКИ)

Томислав Дончев освиркан от бунтарите с „Оставка”, четирима са арестувани

Крими
11:58 - 12 Април 2019
2366
Протестът в Габрово потушен с насилие (СНИМКИ)

Поредната вечер на протест в Габрово бе белязана от полицейско насилие. Габровци отказват да се примирят и отново излязоха на бунт по повод побоя над продавач в магазин на ул. „Николаевска“ от трима цигани. Снощи обаче пред протестиращите на площад „Възраждане“ се появи вицепремиерът Томислав Дончев, който бе освиран брутално от протестиращите с призиви „Оставка“. По-късно се стигна и до сблъсъци между граждани и силите на реда, които употребиха сила за потушаване на народния гняв.

Хиляди габровци се събраха на площада общината. Пред множеството излязоха и се опитаха да говорят Томислав Дончев и кметът на Габрово Таня Христова. Протестиращите прекъсваха двамата с освирквания и викове „Оставка“.

„Извикахте ме, дойдох. Аз обичам България и Габрово колкото вас. Колкото и вас ви е грижа какво става тук, толкова и мен. Протестирайте, викайте, само ви моля – не трошете, не унищожавайте и не се бийте“, призова Дончев. „Наистина обичам Габрово и всичко, което правя, е за Габрово“, закле се и Таня Христова. Пред хилядите недоволни кметът започна да припомня събарянето на незаконни постройки на ул. „Генерал Николов“ през 2018 г. и промяната в 3 ОУ „Цанко Дюстабанов“, протестиращите обаче я прекъснаха.

От площад „Възраждане“ бунтарите отправиха по ул. „Априловска“ през пешеходната ул. „Радецка“ и ул. „Брянска“ към Колелото. В по-късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращи и жандармерията. Пострадали са двама журналисти от регионалното „Радио 999“ – оператор и репортер. Единият е ударен с палка, другият е с разбита вежда.

Четирима души са задържани в Габрово в поредната нощ на недоволство в сряда вечерта, когато младежи влязоха в сблъсъци с жандармерията. "Срещу трима ще бъде образувано досъдебно производство по чл. 270 от НК за противопоставяне на орган на властта да изпълни задълженията си. Един е бил без лични документи при проверка", обясни на брифинг в града шефът на Националната полиция гл. комисар Христо Терзийски.

Освен тях са задържани други четирима, които се проверяват за палеж на покривна конструкция на необитаема постройка. Пожарът е избухнал около 23,30 ч.