Протестът яхнат от Мая, "Възраждане" и ултраси

Демонстрантите скандираха: "Оставка!" и чупиха касови апарати

Новини
20:55 - 29 Януари 2020
2009
Протестът яхнат от Мая, "Възраждане" и ултраси

Протестът срещу наредбата за касовите апарати бе яхнат от кой и не – червени политици, агитки на “Възраждане”, Мая Манолова със сподвижниците си от “Изправи се.БГ” и футболни ултраси.

Демонстрацията започна от площад „Народно събрание”, мина през Министерския съвет и обратно и завърши с тричасова блокада на Орлов мост.

Заявката за протест пред парламента между 12 и 17 часа е била подадена в общината от Асоциацията на заведенията. Тя настоява за промяна на наредбата и за намаляване на ДДС върху храните в заведенията на 5%.

Във вторник вечерта финансовият министър Владислав Горанов се срещна с основните браншови организации в туризма и бе решено влизането в сила на наредбата да се отложи с 6 месеца. Същата вечер председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов каза пред “24 часа”, че организацията отменя свикания протест, но той не можел да гарантира, че всички структури от страната ще разберат навреме.

В сряда в 11,30 ч пред парламента се събраха представители на туристическия бранш с плакати “Наредба 18 - убиец на малкия бизнес”, “Велинград е за 5% ДДС върху храните” и други подобни. Множеството беше към 500-600 човека.

Малко след 12 часа няколко души с мегафони призоваха всички да минат напред и хората се озоваха пред кордон от полицаи и жандармеристи, викайки “Оставка” и “Мафия”. Появиха се знамена на ПП “Възраждане”, а след малко дойдоха бившият омбудсман Мая Манолова и депутатите от БСП Александър Симов и Явор Божанков. Пристигна и Теодор Николов - човекът, който м.г. заплаши със смърт във фейсбук премиера Бойко Борисов и бе арестуван от полицията.

Най-активен бе  Росен Миленов - участник в протести от името на най-различни организации. Той призоваваше хората да викат “Оставка” и “Мафия” и  предупреждаваше да не допускат провокации.

Около 12,30 ч протестиращите потеглиха към Министерския съвет. Там ги чакаше същият плътен кордон от полиция и жандармерия. След около един час скандирания и трошене на касови апарати, които носеха със себе си, потеглиха обратно към парламента, но организаторите призоваха всички да отидат да блокират Орлов мост. Тъй като по пътя множеството намаля до около 200-300 души, протестиращите се разделиха на две групи - едната отиде да блокира кръстовището пред Ректората, а другата - Орлов мост.