Протестиращи нахлуха в правителствена сграда в Ереван

В Армения през последните дни се проведоха серия протести срещу премиера

Свят
15:49 - 01 Март 2021
1215
Протестиращи нахлуха в правителствена сграда в Ереван

Тълпа протестиращи нахлу в правителствена сграда в арменската столица Ереван, настоявайки за оставката на премиера Никол Пашинян, съобщават световните медии. В сградата, в която нахлуха антиправителствените демонстранти, се намират офисите на няколко министерства.

Опозиционерите проведоха протест във фоайето на първия етаж, призовавайки служителите на ведомствата в сградата да не участват в митинга на привържениците на Пашинян. След броени минути, с лозунги с искане за оставката на премиера, те напуснаха сградата.

"Завършваме нашата акция. Целта ни беше да покажем, че можем да влезем във всяко министерство", коментира един от участниците.

В Ереван в последните дни се проведоха серия протести срещу премиера, след опита му да уволни шефа на Генералния щаб Оник Гаспарян заради дефектни, по неговите думи, руски ракети "Искандер". 

Пашинян подготви и указ за оставката на Гаспарян, но президентът Армен Саркисян отказа да го подпише. Премиерът изпрати второ обращение до президентската администрация., а управляващата парламентарна фракция "Моята стъпка" заплаши Саркисян с импийчмънт, ако и този път откаже да го подкрепи.

В отговор арменските въоръжени сили поискаха напускането на самия Пашинян. Ръководителят на кабинета оцени това като опит за преврат и призова своите привърженици да излязат на улицата. Междувременно опозицията издигна барикади и разположи палатков лагер в близост до парламента, като те не са в настроение за преговори с властите и настояват за оставката на премиера.