Протестите в Перу се преместиха в столицата

Докато протестиращите се събираха в Лима, в южната част на страната избухна ново насилие

Свят
12:27 - 19 Януари 2023
1420
Протестите в Перу се преместиха в столицата

Протестиращите от провинцията се преместиха в крайбрежната столица на Перу - Лима. Много от тях идват от отдалечените региони на Андите, за да протестират срещу президента Дина Болуарте и в подкрепа на нейния предшественик Педро Кастильо, чието сваляне миналия месец даде началото на тяхното недоволство и хвърли страната в политически хаос, предава Асошиейтед прес.

Поддръжниците на бившия президент - първият лидер на Перу от селски произход, се надяват протестът да отвори нова глава в продължилото седмици движение за искане на оставката на Болуарте, незабавни избори и структурна промяна в страната. Кастильо беше свален с процедура на импийчмънт след неуспешен опит да разпусне Конгреса.

Протестите досега се провеждаха главно в южните райони в Андите, като досега загинаха 53 души в резултат на безредиците. Повечето от тях бяха убити при сблъсъци със силите за сигурност.

Демонстрациите и последвалите сблъсъци със силите за сигурност се превърнаха в най-кървавото политическо насилие, което Перу е преживявало от повече от две десетилетия, и хвърлиха светлина върху дълбоките разделения, които съществуват в страната между градския елит, концентриран до голяма степен в Лима, и бедните селски райони, където гражданите често се чувстват отхвърлени.

С провеждането на протеста в Лима демонстрантите се надяват да придадат нова тежест на движението, което започна, когато Болуарте, който беше вицепрезидент, положи клетва на поста на 7 декември, за да замени Кастильо.

Докато протестиращите се събираха в Лима, в южната част на Перу избухна ново насилие.

В град Макузани в сряда протестиращи подпалиха полицейския участък и съдебната служба, след като двама души бяха убити, а друг беше сериозно ранен от стрелба на фона на антиправителствени протести.

Полицаите трябваше да избягат от полицейския участък с хеликоптер, Град Макусани на около 160 километра от град Хулиака близо до езерото Титикака, е столица на провинция Карабая.

Протестите ескалираха до такава степен, че демонстрантите едва ли ще бъдат доволни от оставката на Болуарте и сега настояват за по-фундаментална структурна реформа, коментират наблюдатели.

Анализаторите предупреждават, че невслушването в исканията на протестиращите може да има трагични последици.