Противоположни мнения относно ограничаването на цената на природния газ

Очакват се „пикантни“ дискусии на днешната среща на министрите на енергетиката на страните от ЕС

Новини
12:20 - 24 Ноември 2022
1664
Противоположни мнения относно ограничаването на цената на природния газ

Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия, която е ротационен председател на Европейския съюз, обяви, че очаква „доста пикантни“ дискусии на днешната среща на министрите на енергетиката на страните от ЕС, които обсъждат в Брюксел ново предложение за ограничаване на цената на природния газ, предаде ДПА.

„Прочетохме някои от емоционалните реакции в медиите, така че очаквам дискусията днес да бъде доста пикантна“, заяви Сикела, който председателства преговорите.

Европейската комисия представи по-рано тази седмица предложение за ограничаване на цената на природния газ, търгуван в Механизма за прехвърляне на собственост в Нидерландия (TTF), който служи като отправна точка за много трансакции с природен газ в ЕС.

Таванът трябва да влезе в сила автоматично върху фючърса на газа за месец напред, ако цената надвиши 275 евро (286,46 долара) за мегаватчас

за две седмици и спредът (разликата - бел. ред) спрямо глобалните цени на втечнения природен газ е 58 евро или по-висок.

Съгласно това предложение цената на природния газ трябва да бъде ограничена при условия, които предизвикват съмнения дали мярката някога ще бъде приложена, отбелязва ДПА.

Полският министър по въпросите на климата и околната среда Анна Москва определи предложението като „шега“, съобщи Ройтерс. 

„Не зная дали има някой, който би могъл да подкрепи това предложение. То дори не е основа за начало на дискусия“, заяви полският министър в Брюксел.

Предложението на ЕК, според което цените на газовите фючърси трябва да бъдат ограничени до 275 евро (286,46 долара) за мегаватчас е „незадоволително“, заяви днес белгийският министър на енергетиката Тин ван дер Страте преди началото на срещата в Брюксел.

От своя страна естонският министър на енергетиката Рийна Сикут каза, че Естония е готова да приеме предложението на ЕК за пределната цена на природния газ, само ако то се прилага „при извънредни обстоятелства“. 

„Да, ако се прилага временно и то само при екстремно високи цени“, заяви Сикут в Брюксел. 

Подкрепа за налагане на таван на цената на природния газ изразяват до 15 страни от ЕС, сред които Полша, Италия и Гърция. На противоположно мнение са група държави от Евросъюза, начело с Германия, които твърдят, че налагането на ценова граница може да затрудни доставките на природен газ, отбелязва Ройтерс.