Провал: Новата европейска ракета „ Вега-С“ бе изгубена малко след изстрелването

Новини
15:40 - 21 Декември 2022
2086
Провал: Новата европейска ракета „Вега-С“ бе изгубена малко след изстрелването

Новата европейска ракета „Вега-С“ (Vega-C) с два спътника на борда бе изгубена малко след изстрелването ѝ от Френска Гвиана през нощта. Това е пореден удар върху европейските космически усилия, предаде АФП.

Провалът във вторник вечерта заплашва да спре използването на „Вега-С“, което би оставило Европа без краткосрочен начин за извеждане на сателити в орбита след забавяне на ракетата „Ариана 6“ и отмененото сътрудничество с Русия заради войната в Украйна.

Ракетата трябваше да изведе в орбита два спътника за наблюдение на Земята, построени от „Еърбъс“. Те трябваше да се присъединят към съществуваща мрежа,

способна да заснема висококачествени изображения на всяка точка на земното кълбо няколко пъти на ден.

При успех това щеше да е първото търговско изстрелване на „Вега-С“ след първия ѝ полет на 13 юли.

Десет минути след излитането в 22, 47 ч местно време, траекторията на ракетата се отклони от програмирания маршрут и комуникацията беше загубена, каза компанията „Арианаспейс“.

„Възникна аномалия" във втората степен на ракетата-носител, което „приключи мисията „Вега-C“, добави компанията.

Ракетата беше изстреляна над Атлантическия океан, като достигна 100 километра надморска височина и разстояние над 900 километра северно от Куру.

Засега не е ясно дали устройството за унищожаване на ракетата е било активирано или тя се е разбила в морето.

„Арианаспейс“ констатира, че след излитането е нямало падане на отломки.

„Анализът на данните е в ход, за да се определят причините за този провал“, добави компанията.

„Вега-С“ е най-новата версия на ракетната система „Вега“, която е изстреляна 20 пъти от 2012 г., като два пъти неуспешно.

„Арианаспейс“ каза, че проблемът във вторник е възникнал в степента Zephiro 40, която е специално разработена за „Вега-С“, за разлика от много други части на ракетата-носител.

„Вега-C“ се смята за по-малък предшественик на бъдещата „Ариана 6“, с която Европейската космическа агенция (ЕКА) се надява Европа да стане по-конкурентоспособна на бързо разрастващия се сателитен пазар.

Очаква се около 24 500 сателита да бъдат изстреляни до 2021 г., почти пет пъти повече през последното десетилетие, според консултантската фирма „Юроконсулт“.

Провалът във вторник е сериозна пречка пред ЕКА, която членуват 22 държави.

Глобалната конкуренция на пазара се засили през последните години, като „Спейс екс“ на Илон Мъск завоюва значителна преднина.

Европа възлага надежди на ракетата „Ариана 6“, но отлагането за края на 2023 г. на първия ѝ полет, който първоначално беше планиран за 2020 г., разби очакванията на ЕКА. Космическият сектор на Европа беше допълнително отслабен от руската инвазия в Украйна, която сложи край на нейното сътрудничество с Москва.

В отговор на санкциите, наложени на Москва от Европейския съюз, Русия спря космическите изстрелвания от Френска Гвиана с ракети „Союз“ и изтегли персонала си.

Поради липса на алтернатива ЕКА бе принудена да се обърне към „Спейс екс“ за изстрелване на две научни мисии.