Провалът на социолозите: Нито една агенция не позна, че ПП ще са първи

Политика
00:53 - 15 Ноември 2021, Обновена на: 00:16 - 15 Ноември 2021
8802
Провалът на социолозите: Нито една агенция не позна, че ПП ще са първи

Нито една социологическа агенция не прогнозира, че новопоявилият се партиен субект в лицето на "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев ще спечели третите за тази година парламентарни избори, а ГЕРБ, които управляваха три мандата за втори път, ще са втори.

Всички водещи социолози предсказаха победа на партията на Бойко Борисов, като за нея се отреждаше преднина от 7 и дори 10%. Реалният вот в неделя показа съвсем друга конфигурация - че политическата формация, която се роди преди два месеца - "Продължаваме промяната" е първа сила и получава подкрепата на около 26 на сто от избирателите, а ГЕРБ не само че не води със 7%, а и изостава с над 3 на сто.

Избирателите изненадаха категорично социолозите по отношение почти на всичките им прогнози. Преди вота 2 в 1 за експертите интригата беше по-скоро кой ще е втори - БСП или партията на Петков-Василев. Част от агенциите даваха минимална преднина на Столетницата, други на ПП, а трети прогнозираха абсолютно равен резултат. Социолозите и тук не познаха, защото "Продължаваме промяната" дръпна много пред социалистите начело с Корнелия Нинова, като нейната партия с около 10% подкрепа изпадна на четвърто място след ДПС, които засега получат над 11%.

Все пак е редно да се отбележи, че социолозите познаха, че партията на Слави Трифонов, която на предсрочните парламентарни избори 5 юли беше първа политическа сила, ще се срине до петото място и че шанс да прекрачат парламента има "Възраждане" на Костадин Костадинов. Социологическите агенции правилно прогнозираха, че най-вероятно "Изправи се БГ! Ние идваме" този път няма да прескочат изборната бариера от 4%, което стана факт в неделя.

Ето и какво прогнозираха социолозите преди вота на 14 ноември:

Според прогнозата на "Галъп" седмица преди вота ГЕРБ биха получили 23,5% от вота, "Продължаваме промяната" и БСП са с равни изгледи, съответно с 15,5% и 15,2%. "Има такъв народ" се ползва с 11,4% електорална готовност. ДПС - 11,3%, "Демократична България" - 9,6%. 3,5% от възнамеряващите да гласуват посочват "Възраждане", 3,4% - "Изправи се.бг! Ние идваме", ВМРО - 2,1%. 4,5% ще предпочетат други опции.

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от 24.1% от твърдо решилите да гласуват като увеличават дистанцията пред преките си опоненти, обявиха от "Алфа рисърч". Според агенцията най-оспорвана остава втората позиция. В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са "Продължаваме промяната" и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е във високо плато от 16.5% и надделява леко над тази за социалистите (16.0%). 

"Демократична България", "Има такъв народ" и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно Събрание. Техните резултати са силно сближени и е възможно разместване на позиции помежду им в оставащите дни. След първоначалния отлив на симпатизанти към "Продължаваме промяната", "Демократична България" успява да възстанови част от тази загуба и на финала на кампанията заема 4-то място с 10.2% от твърдо решилите да гласуват.

Победителят от изборите през юли "Има такъв народ" търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и приключва настоящата кампания с 9.9% подкрепа.

ДПС, въпреки активната кампания и кандидатурата на лидера си за президент, не постига обичайното високо равнище на мобилизация на избирателите си е с 9.8%, което не му позволява да подобри съществено позициите си от юлския вот.

Две други формации са близо до 4%-та бариера и запазват шанс за присъствие в парламента. "Възраждане" с 3.8% частично консолидира фрагментиралия се при последните два избора радикален националистически вот. "Изправи се БГ! Ние идваме!" увеличава леко подкрепата си и с 3.6% също остава близо до изборния праг.

ГЕРБ-СДС са първи с 23%, бяха категорични и от "Маркет линкс". Втора е формацията на Кирил Петков и Асен Василев с малко над 16 на сто. Левицата се очертава да бъде трета политическа сила, според социолозите - с 12.1 процента.

ДПС е след тях с малко над 11 процента. "Демократична България" събира 10,5 на сто. Според изследването "Има такъв народ" на Слави Трифонов e на шеста позиция с подкрепа около 10 процента. На ръба за влизане в парламента остава "Изправи се БГ! Ние идваме" с 4,1. Под тях са "Възраждане" с 3 % и ВМРО с 1,2%.

Според данните от последното изследване на "Сова харис" преди вота ГЕРБ-СДС може да разчитат на подкрепа от 23,8% от избирателите, обявили, че ще гласуват на предстоящите избори. Подкрепата за "БСП за България" се измерва на 16,7%, докато тази за ПП на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев е 15,6%.

По-надолу остават "Има такъв народ" с 13,4%, ДПС с 9,7%, "Демократична България" с 9,1% и "Изправи се БГ! Ние идваме" - съвсем малко над бариерата за влизане в парламента - с 4,1%. Под чертата обаче остават партии като "Възраждане" с 2,5% подкрепа и ВМРО с 2,1%. За други политически сили биха гласували 1,9%, а 1,1% биха сложили гласа си на "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес.

Моментната снимка на електоралните нагласи, седмица преди изборите, сочи, че 6 формации със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, обявиха от "Тренд". ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22.9% със сериозна дистанция от втория, която е близо 8% от заявилите, че ще гласуват.

Основната интрига ще е за втората позиция, за която спорят БСП (15.1%) и "Продължаваме промяната" (14.8%), като разликата помежду им е само 0.3% в полза на столетницата. Формацията около Петков и Василев разполага с по-голяма периферия от социалистическата партия и при по-висока избирателна активност може да се окаже на втора позиция. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност.

"Има такъв народ" заема четвърта позиция с 12.8% от гласуващите, следван от ДПС с 10.3%. Демократична България събира подкрепата на 9.1%. Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, е "Възраждане" с 3.6% и "Изправи се БГ! Ние идваме" с 3.3%. Партията на Красимир Каракачанов остава с подкрепата на 2.2% от гласуващите.

Симпатизантите на ГЕРБ са силно мобилизирани и партията води с 8% пред "Продължаваме промяната" - 25,5% срещу 17,3%, показаха данните на "Медиана" дни преди решителното гласуване на 14 ноември. БСП засега са трети в остра конкуренция с формацията на Кирил Петков и Асен Василев с 15,6 на сто.

"Има такъв народ", ДПС и "Демократична България" воюват за четвъртото място и са с близки проценти - между 10 и 12 на сто. Шанс за парламента има и "Изправи се БГ! Ние идваме!" - 4,2% казват, че биха дали гласа си за тях.

Пет дни преди вота за парламент, ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 24% от гласовете на твърдо решилите да гласуват и избралите кого да подкрепят, обявиха и от "Екзакта". Изследванията от началото на кампанията регистрират плавно разширяване на електоралната подкрепа за ГЕРБ.

Оспорвана остава битката за второто място между ПП и БСП. Избирателите на БСП са свръх мобилизирани, но с непрогнозируем процент участие във вота заради вълната на ковид в момента. Остава в сила и въпросът каква част от електората си ще успеят да мобилизират ПП. Към 9 ноември преднината на ПП пред БСП е минимална - от 0.7%. Електоралната подкрепа за ПП е 16,2%, а тази за БСП - 15,5%.

И двете формации леко покачват електоралната си тежест през последната седмица на кампанията. Това прави труден отговорът на въпроса - кой със сигурност ще е втори и кой-трети. Четвърти са ИТН с електорална тежест от 11,5% и с висока мобилизация на електората. Пети са ДПС с електорален дял от 9,9%, а шести ДБ - с 9,6%.