Проверка на Lupa.bg: До 100 лева достига купуването на вот в момента

Цената за измамата се покачи двойно

Новини
17:30 - 21 Октомври 2024
1366
Проверка на Lupa.bg: До 100 лева достига купуването на вот в момента

Купуването на гласове в България е сериозен проблем, който се наблюдава по време на избори през последните години. Този феномен е свързан с корупция и подкопава демократичния процес.Проверка на Lupa.bg показа, че до 100 лева на човек са склонни да дават политически фигури, за да реализират повече гласове в своя полза. 

Това сочи, че цената на вота се е вдигнала двойно, защото до този момент основната сума беше 50 лева. 

Ето някои от ключовите аспекти, свързани с купуването на гласове.

Механизми на купуване на гласове:

- Пари в брой: Най-разпространената форма е директното плащане на избирателите, обикновено между 20 и 100 лева на глас.
- Подаръци и стоки: В някои случаи гласовете се купуват чрез раздаване на храни, напитки, стоки за бита или дори строителни материали.
- Дългови обвързаности: В по-бедни региони на страната, купуването на гласове е често свързано с уреждане на дългове или предлагане на заеми, които не се връщат, ако избирателят гласува "правилно".
- Контролирано гласуване: Това включва осигуряване на удостоверение чрез снимане на бюлетините с телефон или присъствие на представители на купувачите в секциите.

Цели на купуването на гласове
Купуването на гласове се използва за манипулиране на резултатите от изборите в полза на определени кандидати или политически партии. Най-засегнати са обикновено местни избори, където малък брой гласове може да окаже голямо влияние.

Регионални разлики
- Най-често проблемът се среща в малки и икономически изостанали населени места, където хората са по-лесно манипулируеми поради бедност и зависимост.
- Някои райони в Северозападна България и райони с компактни ромски общности често се свързват с този феномен.

Мерки и санкции
- Законодателството в България предвижда сериозни наказания за купуването на гласове, включително затвор. Въпреки това, доказването на такива случаи е сложно.
- Има засилено полицейско присъствие в проблемни региони по време на избори, но случаите на осъдителни присъди за купуване на гласове остават малко.

В предишни избори журналистически разследвания разкриваха мрежи за купуване на гласове, които са организирани от местни политици или хора с влияние в региона. Въпреки разкритията, в много случаи липсва ефективно съдебно преследване.

Купуването на гласове води до недоверие в изборната система и подкопава демокрацията, като резултатите не винаги отразяват реалните предпочитания на избирателите.

Борбата с купуването на гласове остава предизвикателство за институциите и обществото в България. Въпреки усилията на полицията и неправителствените организации, корупционните практики по време на избори все още са реалност. Необходим е по-сериозен контрол и санкции, както и повишаване на общественото съзнание за значимостта на честния вот.