Проверка на Lupa.bg: МВР се справи с кучешките боеве

Страничните залози могат да стигнат 80 000 лева

Новини
16:30 - 08 Август 2024
1350
Проверка на Lupa.bg: МВР се справи с кучешките боеве

Последната година почти няма сигнали за кучешки боеве и от МВР смятат, че са се справили с този проблем. Lupa.bg научи, че преди повече от година внедрени ченгета са разбили няколко групи, организиращи безмилостните битки между здрави и злобни кучета. 

Именно заради това в момента повечето собственици на питбули не смеели да се обвързват с каквито и да е организирани турнири. 

Един от основените организатори е 63-годишен мъж от Пазарджик, живеещ в село Елшица, научи Lupa.bg.

Когато спецченгетата нахлули в дома му са открити множество видеозаписи на други боеве.

Последната сериозна акция на криминалистите е от преди точно около година.

Тогава Районната прокуратура в Ботевград образува досъдебно производство за организиране или участие в провеждането на боеве с кучета. Прокуратурата реагира на сигнал до МВР-Правец. Получен е видеоклип, съдържащ достатъчно данни за извършено престъпление.

Изяснена е самоличността на лицата, участващи при заснемането на клипа. От този момент до ден днешен, липсват каквито и да е публични акции, свързани с кучешки боеве. 

За организиране или участие в провеждането на боеве с животни, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до пет години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Предвид стабилният приход от залагане, собствениците на здрави кучета не се страхували от тези глоби, особено когато те биват задържани за първи път. 

Между 2 000 и 10 000 лева достигат залозите. Зависят много от това какви кучета се бият. Толкова вървят облозите между собствениците. Страничните залози могат да стигнат 80 000 лева. Това са парите, които залагат помежду си хора от публиката.

Отделно се плаща вход- от 20 до 100 лева. С тези пари собствениците плащат лечението и операциите на кучето след боя. Ако оцелее.

Боят може да бъде до смърт. Може да го прекрати и единият от собствениците на кучетата, но губи парите.

Боевете се организират в частни вили, като мястото се определя в последния момент. Случайни хора не могат да присъстват.

Става само с покана от собствениците.

Напоследък е модерно да се организират боеве между азиатски овчарки и турски кангал. След зверското хапане буквално за минути разчистват района и заличават следите, става ясно от оперативната информация.

Кучетата са специално селектирани за бойци. Обучавани са за шампиони на ринга със силови упражнения.

Преди години разследващи влязоха в изоставен пионерски лагер, в гората край Ихтиман по сигнал за организирани боеве. На мястото завариха две арени и задържаха 58 души за 24 часа. 9 кучета бяха открити в колите на посетителите, вероятно използвани само за спаринг. Истинските кучета бойци така и не бяха намерени. Това се води една от най-големите акции на ченгетата. 

Арести, полицейски и прокурорски проверки за нелегално организирани битки имаше още в Русе, Шумен, Варна и Перник.