Проверяващи скъпотията по магазините се жалват от ниските си заплати

Старши инспектори от КЗП вземат по 1000-1200 лв. бруто и едва свързват двата края

Новини
13:30 - 19 Март 2023
4248
Проверяващи скъпотията по магазините се жалват от ниските си заплати

Служебната власт реши да бори високите цени на хранителните продукти с проверки. Основна роля в тези проверки беше отредена на Комисията за защита на потребителите. И докато инспектират магазините, проверяващите обявиха, че за тях самите цените в тези магазини са непоносими, защото взимат твърде ниски заплати.

През седмицата излязоха на протест с искане за 60% увеличение. 

Темата коментираха в БТВ старши инспекторите от КЗП Надежда Симеонова и Жанета Садразанова и Кремена Атанасова, председател на синдиката на административните служители към „Подкрепа“.

"Ние винаги сме били натоварени, извършвали сме текущ контрол. Сега с оглед инфлацията и спекулата организацията е по-сериозна, а работата ни се увеличи“, каза Надежда Симеонова.

„Със заплатите, които получаваме, не можем да си купим много. Като всички останали и ние опитваме да си вържем бюджета и гледаме промоциите. Оцеляваме по някакъв начин. Предвид инфлацията ни става все по-трудно. Заплатите ни са под 1000 лева месечно и ни стигат едва да успеем да се храним и трудно да платим сметките си“, допълни Жанета Садразанова.

Заплатите в КЗП не са индексирани от 2020 година.

„Средните заплати на хората на подобни длъжности са около 1000 – 1200 лева брутно. Това няма как да е достатъчно за работещи на пълен работен ден, и то за държавата и в полза на нашите интереси. Възнаграждението е наистина обидно. Вероятно има и колеги на по-високи позиции и с по-високи възнаграждения, но масово служителите, които са 180 човека в цялата страна, получават подобни възнаграждения“, каза Кремена Атанасова.

Тя посочи, че исканията са за 60% увеличаване на фонда за работна заплата на комисията, което означава около 2 милиона на годишна база като средства.

„Искаме парите да бъдат разпределени с еднаква сума на всички. По този начин ще свием ножицата и хората с по-ниски заплати ще получат еднаква сума с тези с по-високи. Затова е важно увеличението да не бъде процентно“, обясни още Кремена Атанасова.