Проверяват оръжейните заводи в 5 области

Прокулатурата разпореди инспекция на всички места за съхранени на боеприпаси и взривни вещества

Новини
12:39 - 05 Октомври 2022
1319
Проверяват оръжейните заводи в 5 области

Апелативна прокуратура-Пловдив разпореди да бъде извършена проверка във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на апелативния съдебен район, съобщава БНР. Проверката ще обхване областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Причината за това разпореждане на апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов е инцидентът с трима загинали в завод "Арсенал" в Казанлък. Той посочи, че проверката ще е комплексна съвместно с всички институции, които отговарят за безопасността в оръжейниците.

Проверката ще бъде възложена от шестте окръжни прокуратури в региона - Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, на съответните контролни органи - дирекциите "Инспекция по труда" и на Областните дирекции на МВР във връзка със спазване на нормите по Закона за здравословните и безопасни условия на труд и на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Целта е да се установи спазват ли се условията и реда за провеждане на периодични обучения и инструктажи на работниците и служителите в тези предприятия по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Срокът, определен за извършването на проверката, е един месец.