Психиатърка решава съдбата на обвиняемия за тероризъм у нас Кевин Бахли

Според вещи лица, чужденецът има психични отклонения, но осъзнава какво върши

Топ
22:08 - 24 Септември 2019
5861
Психиатърка решава съдбата на обвиняемия за тероризъм у нас Кевин Бахли

Швейцарецът Кевин Бахли, който е на подсъдимата скамейка у нас за тероризъм, има психични отклонения, заявиха пред Специализирания съд вещите лица, изготвили съдебнопсихиатричната експертиза, научи репортер на Lupa.bg. Въпреки това той може да отговаря пред Темида за действията си, заключиха специалистите.

Бащата и сестрата на Бахли, които присъстваха на съдебното заседание, разказаха, че душевният срив на родственика им настъпил след като през 2016 г. закрили отдела, в който работил. Тогава започнал да приема медикаменти и бил изпратен в клиника.  

Решаващата дума на съда ще бъде произнесена след разпита на швейцарската психиатърка, лекувала Кевин Бахли. Очаква се тя да пристигне у нас за насроченото за 23 октомври съдебно заседание. 

В момент на пристъп обвиняемият за тероризъм взел решение да замине за Сирия да пази населението от джихадисти, е обяснил при първоначалните му разпити чужденецът. Натоварил е в автомобила си оръжието, което е имал от 3-месечната му военна служба, и потеглил към Дамаск. Освен пушки и пистолети той взел със себе си билки и медикаменти, за да лекува пострадалите мирни граждани от военните действия. Знаейки за психичните му проблеми, баща му уведомил швейцарските власти за намеренията на сина си и те започнали да го издирват. Намерили го на територията на България на 11 септември миналата година, когато опитал да премине границата с Турция.

 „Той караше джип „Гранд Чероки”. Автомобилът беше пълен с оръжие. В него имаше ловна карабина, ловен автомат, боен пистолет, бронежилетки, 24 ножа, 2 брадви, 3 мачете, бои за маскиране. Носеше медикаменти и бинтове. Не съм разговарял с него, но разбрах от колеги, че е отивал в Сирия да се бие”, обясни на едно от съдебните заседания старши митнически инспектор Иван Дечев.

 Делото продължава на 23 октомври.