Психичното здраве на французите се влошава

ЕС
14:44 - 10 Октомври 2023
1663
Психичното здраве на французите се влошава

Психичното здраве на французите, особено на младите хора, продължава да се влошава и през 2023 г., което е постоянна тенденция от септември 2020 г. , в разгара на пандемията от КОВИД-19, предаде АФП.

По повод Световния ден на психичното здраве, отбелязван на 10 октомври, Френската агенция за обществено здраве съобщи, че търсенето на спешна помощ заради разстройства на настроението и мисли за самоубийство "рязко се е увеличило през 2021 и 2022 г. и оттогава остава на високо ниво". 

Сред младите хора, които са на възраст 18-24 години, "ръстът ще продължи дори през 2023 г.", отбелязват от институцията.

През септември 2023 г. посещенията в спешните кабинети за помощ при мисли за самоубийство, тревожни разстройва и промени в настроението са се увеличили сред младежите под 18 години, особено при 11-17-годишните, както се наблюдава обичайно в периода на връщане към училище.

В тези възрастови групи нивата остават високи, но са сравними с тези през 2021 и 2022 г., с изключение на мислите за самоубийство сред 11-17-годишните, които са по-високи, отколкото през предходните години, казват от Френската агенция за обществено здраве.

Здравната агенция публикува и резултатите от последните проучванията, създадени от 2020 г. насам, които проследяват промените в психичното здраве на населението.

Във възрастовата група 18-24 години основните пречки за консултация с психиатър са цената й, трудността да се довериш на лекаря си или страх от това, което може да откриеш за себе си, както и притеснение, че околните ще разберат, казват от здравната агенция.

"Данните, събрани от 2020 г. насам, показват, че психичното здраве на подрастващите и младите хора се влошава, и че тези проблеми все още се възприемат като табу", заяви Каролин Семай, генерален директор на здравната агенция. 
 
В пет видеоклипа "Le Fil Good", излъчвани в социалните мрежи до края на годината, ще бъде показано поведението, благоприятстващо психичното здраве (физическа активност, достатъчно сън или отделяне на време за хобита). Те напомнят на хората колко е важно да говорят, ако не се чувстват добре.