Спете! Липсата на сън разбива здравето

Възможно ли е през почивните си дни да наваксаме часовете безсъние?

Новини
22:30 - 18 Септември 2023
5795
Спете! Липсата на сън разбива здравето

Липсата на сън се отразява на здравето ни – ставаме раздразнителни и тъжни, имаме проблеми с паметта и концентрацията. Според специалистите много хора спят по по-малко от шест часа на денонощие, което е изключително вредно. Времето, което трябва да прекарваме в леглото, е между 6 и 9 часа – според индивидуалните нужди на човека.

Сънят помага да възвърнем силите си и енергията, която сме изразходвали пред деня. Мозъкът и имунната система се възстановяват. Децата пък растат по време на съня.

Когато не спим достатъчно, е по-вероятно да хващаме вируси. Появяват се и сърдечно-съдови проблеми, а кръвното налягане се повишава.

За хората, които заради професията си, например, не могат да си позволят да спят достатъчно, учените препоръчват редовни дремки. Доказано е, че за 10 минути подремване възстановяваме 155 минути внимание.

Ако се опитваме да наваксаме липсващия ни сън през уикенда, това съвсем не е толкова ефективно, колкото мнозина си мислят. По този начин, твърдят експертите, възстановяваме само способността да се концентрираме и избягаме летаргията. Останалите загуби за организма не се компенсират.

Ключът към полезния сън е да си лягаме по едно и също време всяка вечер и да спим еднакъв брой часове през нощта.