Публиката се качва на сцената в „Медея“ в Народния театър

Режисьорът Деклан Донелан представя нов тип театрално преживяване в предстоящата премиера на спектакъла

Култура
16:55 - 18 Септември 2024
649
Публиката се качва на сцената в „Медея“ в Народния театър

На 9, 10, 11 и 12 октомври на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“ световноизвестният театрален режисьор Деклан Донелан и сценографът Ник Ормерод ще представят своята изключителна интерпретация на античната трагедия „Медея“ от Еврипид, съобщиха от трупата. 

Постановката е възможност публиката да се наслади на нов вид театрално преживяване – зрителите ще бъдат на самата сцена, докато актьорите играят сред тях. 

Местата за спектакъла са ограничени – на всяка от датите, на сцената ще има до 100 души, които ще бъдат правостоящи, за да могат да се потопят напълно в действието.  

Билети за четирите представления се продават на касите на Народния театър, както и онлайн на следния линк: https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/medeya

Спектакълът не се препоръчва за лица под 16 години.

Името на Медея лесно извиква образа на крещящо чудовище-убиец от Античността. Но истината е, че Еврипид пренася преживяването на Медея неловко близо до всеки от нас. Неговата Медея е съвсем реална жена, която се сблъсква с непосилно изпитание. Тя се страхува, че ще преживее тотално унижение, което за нея е равносилно на изличаване.

Нейното решение е крайно, но далеч не е нечувано и в съвременния свят. Действията ѝ изглеждат извънредно емоционални и ирационални, но всъщност ужасяващата ѝ постъпка е резултат от желязна логика.

„Не случайно пиесата е класика. Класическите текстове не се наричат така, защото са стари, а защото разглеждат вечни проблеми и имат какво да кажат на всяко следващо поколение“, коментира за екипа на Народния театър работата си по „Медея“ режисьорът Деклан Донелан.

В спектакъла участват актьорите Радина Кърджилова (в ролята на Медея), Велислав Павлов (в ролята на Язон), Валентин Ганев (в ролята на Креон), Асен Данков (в ролята на Егей), Явор Вълканов (в ролята на Педагогът), Стелиан Радев (в ролята на Вестител), Вяра Табакова (в ролята на Дойката). Хорът на коринтянките е съставен от Радена Вълканова, Жорета Николова, Стефания Колева, Елена Иванова, Надя Керанова и Ана Пападопулу. Участват и децата Никола Сарджев и Петър Сарджев (дубльори Борис Петришки и Боян Челебиев).

Преди повече от 30 години Деклан Донелан заедно със сценографа Ник Ормерод създава легендарната британска театрална компания Cheek by Jowl, която ръководят като артистични директори. Двамата са автори на над 50 спектакъла, представени на повече от 400 сцени по света.

По покана на Народния театър двамата пристигат в България, за да си партнират с актьорите от трупата и да създадат спектакъла „Медея“ – антична трагедия, по която работят за първи път и за която беше направен нов превод специално за постановката.