Публикуваха данни от българското проучване на ивермектина

Бързо чистене от вируса и намалени възпалителни показатели декларират от фарма компанията на Домусчиев

Здраве
16:51 - 26 Януари 2021
4890
Публикуваха данни от българското проучване на ивермектина

Първите резултати от българското проучване за приложението на противопаразитния препарат ивермектин върху лечението на коронавируса вече са факт. От компанията "Хювефарма", собственост на Кирил Домусчиев, обявиха, че медикаментът демонстрира сериозен принос в борбата с COVID-19. Данните са от проучване във втора фаза, както миналата седмица Lupa.bg ви информира. 

"Ивермектинът блокира проникването на транспортния протеин на вируса в ядрото на клетката и затруднява мултиплицирането му, което в условия на разрастваща се пандемия ни даде основание ивермектинът да бъде включен в контролирано клинично проучване.

Изпитваният продукт, произведен от българския завод, е приложено в 12 лечебни заведения – едни от водещите центрове в лечението на пациенти с COVID-19, отбелязват от там. 

При пациентите ивермектинът е започнат веднага веднага след преминати скринингови процедури, включващи положителен PCR тест и начало на симптоматиката не повече от 7 дни преди започване на терапията. Пациентите са лекувани в болнична обстановка и под надзор на лекари-специалисти. Прилаганата дозировка беше 400 мкг/кг ивермектин / респ. плацебо на ден в три поредни дни. Общо 100 пациенти бяха включени в изследването и рандомизирани поравно в двете рамена – ивермектин или плацебо.

Наблюдава се ускорено изчистване на вируса (отчетено с RT-PCR тестове) на 3-ия и 4-ия ден след началото на приема на медикамента.

Друг основен резултат е значителното подобрение на клиничното състояние на пациента, измерено чрез скалата на Световната Здравна Организация, разработена за стандартизирана оценка на състоянието при COVID-19 (WHO 9-category ordinal scale), като разликата между групата с прием на препарата и тaзи с прием на плацебо показва статистическа достоверност в полза на групата с ивермектин. 

Наблюдава се и потискане и нормализиране на показатели като D-Dimer и C - Reactive Protein (CRP). 

Силно завишените показания на D-Dimer се считат за основен индикатор за тежко протичане на заболяването. Нормализирането на този показател е потенциален индикатор за намаляване на формирането на микротромби в съдовата система (не само в белия дроб) и вероятно ограничаване на развитието на тежките, животозастрашаващи стадии на болестта. Този ефект предстои да бъде изследван в последващи проучвания.

За периода на изпитването няма наблюдавани сериозни нежелани събития, така както са дефинирани по протокол. 

"Екипът на Хювефарма ЕООД счита, че проведеното клинично проучване с продукта за лечение на пациенти с КОВИД-19 показва обещаващи резултати и дава основание направените до момента значителни инвестиции на собствени средства за разработка и клинични проучвания да бъдат продължени", пишат от там. 

Компанията планира да обсъди с регулаторните органи различните варианти, включително възможността за стартиране на по-мащабно Фаза 3 клинично проучване. А се готви и обединяване на резултатите от повече от 60 клинични изследвания провеждани по света за използването на ивермектин за лечение на инфекцията и да ги представи пред Световната Здравна Организация (WHO) с цел включване на ивермектин в списъка на препоръчаните терапии за лечението й. 

Очаква се Клиничният доклад от изследването да бъде приключен от ангажираните експерти и внесен в ИАЛ през февруари 2021 г. 

Медикаментът, производство на "Хювефарма", ще носи търговското наименование "Хювемек" и ще съдържа 3 мг активна съставка ивермектин.