Публикуваха кадри от тестовете на "Цар Бомба" - най-голямата атомна бомба в историята (ВИДЕО)

Видеото се разпространява по повод 75 години от развитието на атомната енергия в света

Свят
20:11 - 29 Август 2020
12852
Публикуваха кадри от тестовете на "Цар Бомба" - най-голямата атомна бомба в историята (ВИДЕО)

Разпадът на атома е едно от най-великите постижения на човечеството, но и едно от най-опасните. През настоящата седмица се честват 75 години от първия тест на атомна бомба в историята, а руската компания Росатом публикува видео от най-голямата бомба, детонирана някога - „Цар Бомба“.

На 16 юли 1945 г. взривява бомбата „Тринити“ („Светата троица“), като връхната точка от проекта „Манхатън“. Детонацията е извършена в Ню Мексико, където днес се намира ракетният полигон на Щатите - „Уайт Сендс“. Експлозията е със сила 20 килотона тротилов еквивалент. В последствие учените зад проекта успяват да минимизират бомбата до размера, годен за пренасяне с бомбандировач, за да извършат атентата над Нагасаки на 9 август 1945 г., при който загиват над 70 хил. души, близо 75 хил. са ранени, а повече от 120 хил. страдат от последствията на радиацията.

„Цар Бомба“ е създаден през октомври 1961 г. и бива детониран над Арктическите острови, образувайки 60-километров стълб на „гъбата“, която се образува при взрива. Мощността на „Цар Бомба“ е 3 300 пъти по-голяма от тази на „Тринити“, превръщайки се в най-мощната бомба, детонирана някога.

Самолетът, който изпълнява експеримента, пуска бомбата с парашут, за да има достатъчно време, в което да се отдалечи на дистанция, която да позволи заснемането на умопомрачителните кадри, които ще видите по-долу.

Атомната енергия е впрегната в полза на човечеството пред 1948 г., когато е открита първата ядрена електроцентрала в Оук Ридж, Тенеси. Любопитното е, че тогава енергията е стигала за захранването на една-единствена осветителна крушка.

Днес атомната енергетика се счита за най-чистия и мощен енергиен източник, но някои инциденти през историята подчертават рисковете, които крие тя. Най-известният от тях е аварията в Чернобил от 26 април 1986 г., когато един от реакторите дефектира в следствие на тестове за сигурност, предизвиквайки една от най-големите трагедии в съвременния свят. 237 души загиват в рамките на няколко месеца от радиацията след взрива, а случаите на рак се увеличават многократно на територията на днешна Украйна и една огромна част от Североизточна Европа.