Пучдемон пак избяга от Испания

Министерството на вътрешните работи не казва нищо по темата

ЕС
14:31 - 09 Август 2024
998
Пучдемон пак избяга от Испания

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който е издирван заради опита за откъсване на Каталуния от Испания, се е измъкнал от полицията в страната и се завръща в Белгия, обявиха от партията му.

Политикът се завърна от изгнание, беше и на митинг в Барселона, а после мистериозно изчезна.

Жорди Турул, който е генерален секретар на партия "Хунтс", каза пред местното радио RAC1 в петък сутринта, 9 август, че Пучдемон "се връща във Ватерло". Турул заяви, че лидерът на каталунците е прекарал нощта във Франция и сега ще се върне край Брюксел, където е в изгнание от 2017 г. насам.

Пучдемон е пристигнал в Испания във вторник и двамата с Турул са вечеряли още първата вечер.

Адвокатът му Гонсало Бойе също говори пред RAC1 в петък и заяви, че бившият регионален президент е напуснал Испания, но не даде повече подробности за местонахождението му, предаде Politico.

Министерството на вътрешните работи на Испания не казва нищо по темата.

Пучдемон, бившият каталунски президент и ръководител на движението за независимост на региона, се появи публично в Барселона в четвъртък, произнесе реч и след това стъпките му бяха изгубени. Той се завърна в деня, в който каталунският парламент гласува за това социалистът Салвадор Ила да стане регионален президент.

В часовете след това каталунската полиция започна издирване и затвори Барселона за няколко часа. Тя обаче не успя да задържи Пучдемон, за когото има издадена заповед за арест, откакто избяга от страната преди 7 години.

Полицията е изправена пред сериозни въпроси, а двама служители, арестувани в четвъртък, са обвинени, че са помогнали на Карлес Пучдемон да избяга. Каталунската полиция, известна като Mossos d'Esquadra, също мълчи.

Основният полицейски профсъюз в Испания - Jupol - заяви, че бягството на политика е "скандал", който представлява "неприемливо неизпълнение на служебните задължения" от страна на полицията. Дясноориентираният Обединен полицейски съюз поиска Националните полицейски сили и Гражданската гвардия на страната да поемат отговорност и регионалните служители да бъдат изключени от разследването.

Изглежда, че зад завръщането на Карлес Пучдемон в Испания стоят няколко мотива. Един от тях е, че той иска да окаже натиск върху властите да приложат спрямо него новия закон за амнистията в страната, който оттегля съдебните действия срещу каталунските националисти.