Пускат частично моста на "Околовръстното" и бул. "България"

Укреплението е под форма на огромно скеле и ще стои до основния ремонт

Новини
10:36 - 01 Септември 2024
1024
Пускат частично моста на "Околовръстното" и бул. "България"

Започна временно укрепване на компрометирания участък от моста на бул. "България" при
околовръстното в София, очаква се до 15 септември участъкът да бъде частично пуснат, каза пред БНТ и.д. главен архитект на София Богдана Панайотова.

Укреплението ще представлява огромно подпорно скеле и ще стои там до окончателното взимане на решение за основен ремонт на моста. Панайотова отговори на обвиненията на директора на АПИ, че Столична община не предприема действия за укрепване на
съоръжението.

"От средата на май, когато са установени проблемите, общината е извършила проверка на място, съставени е протокол, уведомена е АПИ. Университетът по архитектура, строителство и геодезия е помолен за спешен анализ заради компрометирането на моста и те извършват основно обследване и изпращат становище".
Възникналият спор е кой трябва да финансира укрепването и това тепърва ще се решава,
посочи Панайотова.

"След като излезе становището на университета, след като всички специалисти обследваха ситуацията, сме предприели единственото законно действие от страна на кмета - затваряне на участъка. По казуса с незавършения участък на околовръстното шосе се работи от 2006 г. насам", посочи още Богдана Панайотова.

Според нея след 2021 г. министърът на регионалното развитие дава конкретни указания как да се извърши един план за регулация със схеми към него по едно основно трасе, което е работено вече 3-4 години. И то е направено точно по начина, по който е казано от министъра.