Пускат ченгета на австралийския гей парад, но без униформи

Жестоко хомоубийство потресе островната държава преди шествието Mardis Gras в Сидни

Новини
14:42 - 29 Февруари 2024
2046
Пускат ченгета на австралийския гей парад, но без униформи

Организаторите на парада на гейовете и лесбийките Марди Гра (Mardis Gras) в Сидни се съгласиха да облекчат забраната си за полицейски марширувания в тяхното годишно шествие с компромисно условие полицаите да не носят униформи.

Междувременно островната държава е потресена от жестоко убийство на двама гей мъже.

Австралийската полиция откри телата на гей двойка, за която се твърди, че е разстреляна от бившо гадже на едната жертва, което е било полицай. Задържаният скоро след зловещото престъпление призна, че ги е убил и е скрил телата им под камъни и отломки в селски имот.

Люк Дейвис и Джеси Беърд

В понеделник бордът на едно от най-големите празненства на гей парадите в света помоли полицията да не присъства на Марди Гра, след като старши полицай Бо Ламар-Кондън (28-годишен), беше обвинен в убийството на бившия му приятел и бивш телевизионен репортер Джеси Беърд (26-годишен) и партньора му, стюардът Люк Дейвис (на 29 г.). Двойката беше убита на 19 февруари в дома на Беърд в Сидни. Ламар-Кондън, който за кратко се е срещал с Беърд до края на 2023 г., беше арестуван в петък.

Убиецът Бо Ламар-Кондън

Комисарят на полицията в Нов Южен Уелс Карън Уеб протестира срещу изключването на полицията от парада на 2 март, твърдейки, че убийството е било предполагаемо „престъпление от страст“, ​​а не резултат от „омраза към гейовете“.

Уеб и бордът обявиха компромиса в сряда на фона на обществен гняв.

„Полицията се съгласи да не марширува в униформи, като се има предвид текущата чувствителност“, каза Уеб в изявление. „Радвам се, че нашите ЛГБТ служители, както и други наши полицаи, които са съюзници и поддръжници, ще имат право да маршируват тази година, както са го правили през последните 20 години.“

Марди Гра в Сидни води началото си от 1978 г. като уличен протест срещу дискриминацията. Протестът е брутално разбит от полицията. Участието на ченгета оттогава винаги е предизвиквало разногласия, но униформените полицаи маршируват от 1998 г. като жест на уважение и подкрепа.