Пускат Черната вдовица срещу Русия

Украинският безпилотен самолет Black Widow е одобрен за военна употреба

Новини
18:05 - 11 Септември 2024
3512
Пускат Черната вдовица срещу Русия

Украинският безпилотен самолет Black Widow (Черната вдовица) е одобрен за военна употреба, съобщи украинското министерство на отбраната в сряда, пише Kyivindependent.com.  

Новината идва в момент, в който Киев се стреми да увеличи вътрешното производство на безпилотни летателни апарати, като планира да произведе поне един милион дрона през 2024 г.

Black Widow е тактически дрон, който опитни пилоти могат да използват както през деня, така и през нощта. Изработен във формат за еднократна употреба, той може да носи тежък експлозивен заряд, пише „Труд“.

Сравнително ниската цена на Black Widow позволява използването му като дрон за атака от първо лице (FPV атака).

След пълномащабното нахлуване в Русия, Украйна и Русия инвестираха сериозно в технологии за дронове, правейки революция в начина, по който се водят войните.

За превъзхождащите по численост украински сили дроновете са едно от ключовите оръжия за нанасяне на удари върху руски военни кораби, военноморски бази, петролни рафинерии и летища в окупираните територии. Сред последните нововъведения на украинската армия са "дронове дракони", които "валят огън" на бойното поле.

Редица доклади предполагат, че те са оборудвани с "термитни боеприпаси", които се изстрелват по руски позиции.