Пуснаха на свобода защитена от изчезване птица

Новини
21:52 - 01 Октомври 2022
2083
Пуснаха на свобода защитена от изчезване птица

Царски орел бе пуснат на свобода в защитената зона около сливенското село Камен. Орелът е отгледан в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Птицата е една от най-големите в страната и е под защитата на Закона за биоразнообразието, информира БНР. В България има 35 двойки от тези орли в дивата природа.

Орелът е отгледан в спасителния център, след като е намерен паднал от гнездото. Миграцията и животът на птицата ще бъдат следени от прикачения предавател, каза Христина Христова от Зелени балкани.  

"Районът е изключително подходящза царски орли. Има струпване на такива птици, заради това, че има достатъчно храна, така че сме обнадеждени, но ще продължаваме да го следим посредством предавателя", каза Христова.  

Шансовете за оцеляване на орела са високи, коментира Ивайло Клисуров, управител на спасителния център.  

"Специално за рехабилитираните птици от Спасителния център е важно едни 45 дни те да оцеляват и да се хранят, което означава, че нашата работа поне ние сме я свършили. От там нататък факторите, които ги застрашават там не можем на 100 процента нищо да направим", посочи Клисуров.