Путин е приел покани да посети Виетнам и Тайланд

Русия
12:02 - 18 Октомври 2023
1658
Путин е приел покани да посети Виетнам и Тайланд

Руският президент Владимир Путин прие поканата на виетнамския си колега скоро да посети Виетнам, след като двамата се срещнаха в рамките на китайския форум "Един пояс, един път" в Пекин, предаде Ройтерс, като цитира виетнамски държавни медии.

Виетнам продължава да бъде един от най-близките партньори на Русия в Азия - връзки, които бяха развити по времето на СССР, а Ханой е основен купувач на руски оръжия.

Президентът на Виетнам Во Ван Тхъонг покани Путин да посети скоро неговата страната и "Путин с радост прие поканата", съобщи снощи официалната държавна информационна агенция ВНА. Двамата лидери се срещнаха вчера на първия ден на форума в Пекин, където представители на повече от 130 държави се събраха, за да чуят как китайският президент Си Цзинпин обяснява визията си за следващия етап от подписаната от него политика за изграждане на глобални инфраструктурни и енергийни мрежи.

Посещението в Пекин беше второто известно пътуване на Путин в чужбина, откакто базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста му през март. По-рано този месец той посети Киргизстан. Подобно на Китай и бившата съветска република, Виетнам не е член на МНС.

Последното посещение на Путин във Виетнам беше през 2017 г. Двамата се договориха да задълбочат сътрудничеството в множество сектори, включително търговия, сигурност и отбрана, се посочва в доклада на виетнамската държавна медия.

ТАСС и Франс прес съобщиха, че Путин е приел и покана на тайландския премиер Срета Тависин да посети Тайланд догодина и е казал "благодаря" на тайландски.

Тази година повече от един милион руснаци са посетили Тайланд - страна, която е силно зависима от туризма. Наскоро Тайланд промени визовите си правила, за да позволи на руснаците да посещават кралството за максимум три месеца, в сравнение с предишните 30 дни, отбелязва БТА.