Путин ги прати на смърт: 315 000 руски войници убити в Украйна

Загубите в жива сила и техника са отложили модернизацията на руската армия с 18 години, гласи разузнавателен доклад

Новини
21:23 - 12 Декември 2023
5844
Путин ги прати на смърт: 315 000 руски войници убити в Украйна

Разсекретен доклад на американското разузнаване оценява руските загуби във войната в Украйна на рекордните 315 000 убити и ранени войници. Това е почти 90% от личния състав на спецоперацията в началото на конфликта, съобщи Ройтерс. Според документа загубите в жива сила и техника са отложили модернизацията на руската армия с 18 години.

Руски официални лица смятат, че западните оценки за броя на руските жертви във войната са силно преувеличени и почти винаги подценяват украинските загуби, които според руските официални лица са огромни.

Източник на Ройтерс е разкрил подробности от доклада, докато президентът Володимир Зеленски говори пред американския Конгрес, за да призова американските законодатели да не прекъсват американската военна помощ за Украйна. 

Според доклада в началото на войната Русия е разположила в Украйна около 360 хил. военни. 315 хил. от тях, или около 87%, са били убити или ранени.

Загубите са принудили Москва да занижи стандартите за набиране на персонал и да призове затворници и по-възрастни цивилни.

"Мащабът на загубите принуди Русия да предприеме извънредни мерки, за да поддържа способността си да се бие. Русия обяви частична мобилизация на 300 хил. души в края на 2022 г. и облекчи изискванията, за да позволи набирането на затворници и по-възрастни цивилни", се казва в анализа. 

Руската армия е оставена с 1300 бронирани машини на бойното поле и трябва да подсилва тези сили с танкове T62, произведени през 70-те години, казва източникът на агенцията.

Киев третира загубите си като държавна тайна и служители казват, че разкриването на цифрата може да навреди на военните му усилия. Доклад на вестник "Ню Йорк Таймс" от август цитира американски официални лица, според които броят на жертвите в Украйна е близо 70 хил. души.

Украинският историк Ярослав Тинченко и доброволецът Херман Шаповаленко, който изготвя "Книга на паметта", съобщиха, че са потвърдили смъртта на 24 500 украински военни, загинали в бойни и небойни действия. Реалната цифра според тях е значително по-висока.