Путин и Ердоган обсъдиха Сирия

Турция и Русия се договориха миналия септември да превърнат Идлиб в зона за деескалация

Свят
15:43 - 23 Август 2019
1672
Путин и Ердоган обсъдиха Сирия

Нарушенията на режима на примирие на Асад в Идлиб, Северозападна Сирия, причиняват "голяма хуманитарна криза", заяви турският президент пред руския си колега по телефона, съобщава "Хюриет".

Според изявление на службата за комуникация на турския президент Реджеп Ердоган и Владимир Путин са обсъдили последните развития във войните в Сирия и Либия.

По време на телефонния разговор Ердоган обяснява, че атаките в Идлиб (област, където се очаква да действа прекратяване на огъня) вредят на усилията за намиране на решение на кризата в Сирия и представляват сериозна заплаха за националната сигурност на Турция.

Турция и Русия се договориха миналия септември да превърнат Идлиб в зона за деескалация, където актовете на агресия са изрично забранени.

"Сирийският режим и неговите съюзници последователно нарушават условията на прекратяването на огъня, провеждайки чести атаки в зоната", пише Хюриет.

Понастоящем в зоната за деескалация се намират 4 милиона цивилни, включително стотици хиляди, разселени през последните години от силите на Асад от цялата страна, изтощена от война.

"Въпросите на руско-турското сътрудничество бяха обсъдени в контекста на стабилизиране на ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб. Беше постигнато съгласие за засилване на съвместните усилия за премахване на терористичната заплаха, произтичаща от този регион, и осигуряване на прилагането на меморандума от Сочи от 17 септември 2018 г.", обясняват в Кремъл, съобщава ТАСС.