Путин иска диалог между властите и народа в Беларус

Дипломат от ЕС заяви, че Русия има много лостове да повлияе на ситуацията

Свят
16:23 - 21 Август 2020
2411
Путин иска диалог между властите и народа в Беларус

Президентът Владимир Путин и Руският съвет за сигурност решиха на среща в петък, че беларуските власти и народът на страната трябва да започнат диалог за разрешаване на политическата криза, съобщава "Ройтерс", цитирайки Кремъл.

Путин вярва, че беларуският президент Александър Лукашенко вероятно засега ще остане на властта, въпреки протестите срещу него и е доволен да го остави да го "поизпоти", коментират два източника, близки до Кремъл.

Той има желание да се справи с отслабения Лукашенко, който се съпротивляваше, а понякога и публично се изправя срещу предложенията на Москва за по-задълбочена политическа и икономическа интеграция.

В Москва "ще се радват да изчакат известно време да се поизмъчи малко. Те не го харесват много, но все пак го подкрепят", каза един от източниците.

Вторият източник заяви, че един отслабен Лукашенко ще отговаря на нуждите на Кремъл. "Лукашенко ще бъде критично отслабен... Нашите момчета определено ще използват това."

Кремъл не отговори веднага на искане за коментар, Путин предложи по-рано помощ на Лукашенко, ако е необходимо, но Кремъл в сряда заяви, че засега няма нужда да помага на Беларус военно или по друг начин.

Дипломат от ЕС заяви, че Русия има много лостове да повлияе на ситуацията в Беларус и вероятно все още не е много загрижена от събитията там.

"Мисля, че все още се чувстват, че имат контрол над ситуацията", каза дипломатът. Кремъл обясни на държавите от ЕС да стоят настрана от Беларус.