Путин: Искаме "недружелюбните" да си плащат в рубли!

България разчита почти изцяло на руския внос на газ и е предприела стъпки за намиране на алтернативни споразумения за доставки

Ексклузивно
14:03 - 27 Април 2022
3921
Путин: Искаме "недружелюбните" да си плащат в рубли!

Полша и България са първите страни, на които Русия спира газа, откакто Москва започна така наречената военна операция в Украйна на 24 февруари. Няколко държави заявиха, че няма да се съобразят с исканията на Москва за плащане на синьото гориво в рубли.

Какво стои зад промяната?

Икономиката на Русия беше засегната от западните санкции, въпреки че Европейският съюз не ограничи вноса на енергия.

Европа получава около 40% от своя газ от Русия, като плаща от 200 до 800 милиона евро (880 милиона долара) на ден досега тази година.

В момента почти всички договори за закупуване на руски газ са деноминирани в евро или щатски долари, според консултантската компания Rystad Energy. Плащанията в рубли биха били от полза за руската икономика и ще укрепят нейната валута, пише "Дневник".

Законно ли е?

Няколко купувачи заявиха, че ще продължат да плащат в евро, тъй като договорите им не позволяват промяна на валутата. Някои правни експерти казват, че е малко вероятно Русия да промени едностранно условията на договорите.

"Договорите се сключват между две страни и обикновено са в щатски долари или евро. Така че, ако една страна едностранно каже "не, вие ще платите в това", значи вече няма договор", каза Тим Харкорт, главен икономист в Института за публична политика и управление към Технологичния университет в Сидни.

Само няколко купувачи на руски газ, като Унгария и Uniper, основният вносител на руски газ в Германия, заявиха, че ще бъде възможно да плащат за бъдещи доставки по схемата, обявена от Москва, без да се нарушават санкциите на ЕС.

Друго усложнение е предпазливостта на западните банки да търгуват с руски активи.

"Дори ако купувачът е готов да плати в рубли, това може да се окаже доста предизвикателно предвид санкциите, наложени срещу редица руски банки", каза ING Bank.

Източник, запознат с разговорите с купувачите на газ, който отказа да бъде назован, каза, че няма яснота как ще бъде приложена схемата, но работата продължава.

Плащанията в рубли са технически възможни, тъй като санкциите са само частични, каза един банков ръководител с опит във валутните пазари. Западен купувач може да плати евро или долари на своята банка, която от своя страна ще ги изпрати до руска банка и ще ги поиска да платят на "Газпром" в рубли, добави той.

Остана неясно дали руската централна банка може да осигури достатъчно ликвидност в рубли, за да позволи на европейските клиенти да набавят валутата.

Какво иска Русия? Ще го изпълнят ли България и Полша?

Досега не е ясно дали Полша и България ще се съобрази с исканията на Москва. И двете страни разчитат в голяма степен на руския внос по тръбопровод.

Полската газова компания PGNiG, чиято газова сделка с Русия изтича в края на тази година, многократно е казвала, че няма да спазва новата схема. Тя също така заяви, че няма да удължи договора с "Газпром".

Полша казва, че не ѝ се налага да съкращава доставките на клиентите. Страната може да доставя газ чрез две връзки с Германия, включително реверсивно по газопровода "Ямал". Връзка с Литва с годишен капацитет от 2.5 милиарда кубически метра ще бъде открита на 1 май, има и интерконектор с Чешката република за до 1.5 милиарда кубически метра.

България също има договор с "Газпром", който изтича в края на годината. Страната разчита почти изцяло на руския внос на газ и е предприела стъпки за намиране на алтернативни споразумения за доставки, се казва в изявление на нейното енергийно министерство. България консумира около 3 милиарда кубически метра газ годишно и внася над 90% от него от Русия.

Преди това българският министър на енергетиката Александър Николов каза, че контрагент в София може да обработва транзакции в рубли, без да дава подробности за тази операция.