Путин избра нов премиер - Михаил Мишустин

Бъдещият министър-председател досега ръководи Федералната данъчна служба

Новини
19:46 - 15 Януари 2020 (обновена)
4834
Путин избра нов премиер - Михаил Мишустин

Владимир Путин предложи на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин да поеме поста на министър-председател, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Президентът Владимир Путин проведе работна среща с Михаил Мишустин и му предложи да заеме поста министър-председател. След получаване на съгласието му, той внесе кандидатурата на Мишустин за поста министър-председател за разглеждане от Държавната дума", се казва в съобщението на пресслужбата. Очаква се кандидатурата на новия премиер да бъде разгледена още утре от Долната камара на руския парламент.


Михаил Владимирович Мишустин е роден на 3 март 1966 г. в Москва. Доктор на икономическите науки. През последните 10 години бе ръководител на Федералната данъчна служба на Руската федерация. Мишустин завършва през 1989 г. Московския институт за металообработващи машини, след това през 1992 г. в същия институт завършва аспирантура.

След като завършва аспирантура, започва работа като директор на тестова лаборатория, а по-късно оглавява борда на Международния компютърен клуб (ICC). През 1998 г. Мишустин постъпва на държавната служба като асистент по информационни системи за счетоводство и контрол върху получаването на данъчните плащания. След това е назначен за отговарящ за данъците с ранг на заместник-министър, по-късно става ръководител на Федералната агенция за кадастър на недвижими имоти (Роснедвижимост) и ръководител на Федералната агенция за управление на специални икономически зони (RusSEZ).

През 2008 г. напуска доброволно държавната служба и се заема с частен бизнес - в областта на инвестициите, но през февруари 2009 г. постъпва в кадровия резерв на президента на Русия, а през април 2010 г. е назначен за ръководител на Федералната данъчна служба. На 15 януари 2020 г. Владимир Путин го номинира на поста премиер на Русия след оставката на правителството.