Путин: Лично разпоредих да се позволи на Навални да лети до Германия

Нашите западни партньори не ни дават биологичен материал, за да разследваме случая, разкри руският лидер

Актуални новини
20:55 - 22 Октомври 2020 (обновена)
2377
Путин: Лично разпоредих да се позволи на Навални да лети до Германия

Руският президент Владимир Путин заяви, че лично е възложил на прокуратурата да позволи на Алексей Навални да лети до Берлин за лечение, съобщи световните агенции. На заседание на дискусионния клуб „Валдай” Путин посочи, че ако властите наистина са искали да отровят Навални, „едва ли ще го изпратят в Германия за лечение“. Президентът на Русия участва в дискусиите по видеоконферентна връзка.

„Веднага щом съпругата на този гражданин се обърна към мен, аз незабавно възложих на прокуратурата да провери възможността да бъде откаран за лечение в чужбина, имайки предвид, че са можели и да не го пуснат навън, тъй като той има ограничения, свързани със съдебното следствие. Той имаше ограничения за пътуване", каза президентът. И допълни: „Но все пак помолих Главната прокуратура за разрешение и той замина".

Русия би могла да разследва обстоятелствата по инцидента с Навални, но партньорите не й предоставят данни. Путин припомни твърденията, че в анализите на Навални се твърди, че „са открили следи от Новичок, известен и вече познат на всички по света“.

„Казахме: дайте ни биологичен материал и официално заключение, за да можем от своя страна да разследваме това допълнително и така да имаме правни и формални основания за образуване на наказателно дело. Но те не дават нищо! Как обяснявате това, защо? Няма обяснение”, допълни руският лидер.

Времето, когато Русия и САЩ решаваха всичко, остана в миналото, заяви още той по време на дискусиите и изрази готовност да дискутира глобалните проблеми с други страни, ако възникне необходимост.

Руският президент заяви, че Китай и Германия, имайки предвид тяхното политическо и икономическо влияние, вървят към статут на свръхдържави, докато САЩ вече не могат да претендират на някогашното си доминиране. Съществено се е трансформирала ролята в международните дела на Великобритания и Франция, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент каза, че се надява новото правителство на САЩ да е готово за диалог по въпросите за сигурността и контрола на ядрените оръжия.

Путин заяви, че не му липсва времето на Студената война, когато моделът на международните отношения бе устойчив и предсказуем. По думите му "в съвременния международен живот са се натрупали много, да не кажем прекалено много най-остри въпроси и проблеми".

Путин нарече фикция "вносните" модели на демокрация. "Виждаме как функционират вносните модели на демокрация. Това е просто обвивка, . . . фикция, лишена от вътрешно съдържание и даже от подобие на суверенитет", заяви руският държавен глава. Според него "там, където се реализират подобни схеми, народа за нищо не го питат, а ръководителите са не повече от васали, а вместо васала, както е известно, всичко решава господарят".

Пандемията от новия коронавирус показа на страните по света, че трябва да се действа съвместно, но човечество засега не се е научило на това, смята руския президент. "Колкото и необходимостта от борба с пандемията да сплотява международната общност, все пак трябва да предприемаме системни мерки за решаване на старите проблеми. Това засяга Близкия изток, сирийската криза, кризата в Либия, тероризма, а също екологията. Затова пандемията тук няма да ни помогне, но що се касае до осъзнаване на това, че при много остри глобални кризи трябва да се действа съвместно, тук пандемията все пак играе роля, но това, за съжаление, засега не научи човечеството да се обединява на 100 процента, така, както го изисква ситуацията", каза Путин.

Според руския президент Русия ще успее да се справи с въведените срещу нея санкции. Силата на държавата се състои в доверието на гражданите, а не в тоталния контрол и в мощта на армията, каза още Путин.

"Какво е силна държава, в какво е силата й? Разбира се, не в тоталния контрол и твърдост на правоохранителните органи, не в изтласкването на частната инициатива или накърняването на гражданската активност, дори не в мощта на въоръжените сили и отбранителния потенциал, въпреки че този елемент е важен за Русия, имайки предвид географията й, целия комплекс геополитически предизвикателства, и разбира се, нашата историческа отговорност като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за осигуряване на глобалната стабилност", каза руският президент и изрази увереност, че "силата на държавата е преди всичко в доверието към нея от страна на гражданите".


Снимки: РИА "Новости"