Путин нахрани Макрон с любимата си рибена чорба (МЕНЮ)

Актуални новини
23:57 - 07 Февруари 2022
14467
Путин нахрани Макрон с любимата си рибена чорба (МЕНЮ)

След повече от пет часа разговорът на френския президент Еманюел Макрон с руския му колега Владимир Путин в Москва приключи, предаде ТАСС. Срещата между тях започна на четири очи в един от кабинетите в Кремъл, а после двамата лидери продължиха разговора на работна вечеря.

На нея от името на домакина френският държавник бе нагостен с любимата рибена чорба на Путин - уха, която бе направена от пет различни вида риба. Както е известно риболовната промишленост е една от най-развитите в Русия, която има излаз на два океана и на четири морета, а на огромната й територия има хиляди реки и езера, като в различните водоеми се отглеждат най-различни риби.

Менюто, публикувано официално от Кремъл, включваше и мариновани ябълки с лангустини, които са вид големи скариди, равиоли със спанак, еленово месо със сладки картофи и къпини, печена есетра с кускус. Владимир Путин е предложил на госта си от Париж и т.нар. енергийна бомба, както наричат в Русия сока от джинджифил, известен там като джинджифилов шербет, приготвен с много захар.

За десерт президентите на Русия и Франция са хапнали крушов пай с ванилов сладолед. На вечерята в Кремъл е била сервирана и специална селекция от руски вина, сред които Шардоне, от Краснодарския край. Там се намират едни от най-хубавите лозови масиви в Русия.


Еманюел Макрон започна от Русия своята обиколка, посветена на напрежението в Украйна и енергийната криза в Европа. Днес той бе в Москва за среща с Путин. Утре ще е в Киев, за да се види с президента на Украйна Володимир Зеленски. Веднага след това заминава за Германия, където ще се срещне с новия канцлер Олаф Шолц.

Руският президент подчерта добрите отношения с Франция и на „ти” благодари лично на Макрон за усилията.

„Естествено, че разбирам общата ни загриженост за ставащото в сферата на сигурността в Европа. Искам да ти благодаря, че Франция неизменно взима активно участие в изработването на принципните договорености в тази сфера”, заяви Путин.

„Мисля, че днешният ни разговор може да е началото на пътя, по който трябва да вървим. Пътят на деескалацията. Знаем каква е политическата и военната ситуация. Мисля, че днес можем да започнем да търсим полезните отговори на тази ситуация - полезни и за Русия, и за Европа”, заяви френският президент.

Срещата на Путин и Макрон се проведе при близо 10 метра дистанция - те седнаха в двата противоположни края на огромна полукръгла бяла маса. През последните месеци руският лидер провежда срещите си с различни чуждестранни гости на голяма дистанция именно край тази маса.

В началото на разговорите Макрон изрази надежда за деескалация на кризата между Русия и Запада във връзка с Украйна. Френският президент каза, че иска да се избегне война и да се изгради доверие и стабилност за всички.

Руският лидер приветства френските усилия и специално тези на Макрон за решаване на въпроса със сигурността в Европа и за уреждане на кризата в Украйна, отбелязва ТАСС.

"Диалогът с Русия е главното средство за постигане на стабилност и сигурност в Европа", каза Макрон в откритата част на срещата. "Положихме основата на пълноценен и открит диалог през 2019 г.", каза той, припомняйки за разговорите си с Путин във Фор Брегансон и Санкт Петербург.

Някои идеи на Макрон могат да застанат в основата на по-нататъшни съвместни стъпки, заяви Путин след срещата с френския президент Еманюел Макрон. Руският президент определи преговорите като "делови, смислени и полезни".