Путин нареди на руски учени да открият лек против стареене

Президентът иска да остане вечно млад

Новини
11:30 - 04 Септември 2024
1493
Путин нареди на руски учени да открият лек против стареене

На руските учени беше казано да работят върху лечения, които биха могли да помогнат за справяне с намаляващата продължителност на живота в страната като част от указ, подписан от президента Владимир Путин тази година, който се стреми да "спаси 175 000 живота" до 2030 г.  

Това предаде Newsweek.

През май руският лидер обяви, че една от целите му за петия му мандат като президент е да увеличи продължителността на живота на нацията до 78 години до 2030 г. и до 81 години до 2036 г., включително чрез „бързо нарастване на продължителността на здравословния живот“. 

Федералната държавна статистическа служба на Русия (Росстат) публикува данни през юли, които показват, че средната продължителност на живота в Русия е намаляла между юли 2023 г. и юни 2024 г. и е 73,24 години - същото като през 2017 г., съобщи Kyiv Post. 

Департаментът за наука и иновативно развитие на здравеопазването на руското министерство на здравеопазването изпрати писмо до руските изследователски институти през юни, в което поиска от лекарите спешно да излязат с предложения, които да помогнат за запазване здравето на руските граждани, съобщиха независимите руски новинарски издания Meduza и Sistema в понеделник . 

Изданията, получили копие от писмото, казват, че лекарите са били помолени да работят върху разработването на медицински продукти, "насочени към намаляване на тежестта на клетъчното стареене" с "оценка на биологичната възраст с помощта на различни методи". 

Клетъчното стареене включва саркопения, която води до загуба на мускулна маса; сенилна астения, която е генерализирана физическа слабост, свързана със старостта; и остеопороза, системно скелетно разстройство. 

Писмото също приканва лекарите да работят върху разработването на „нови невротехнологии и свързани с тях медицински продукти, насочени, наред с други неща, към превенцията и развитието на когнитивни и сензорни разстройства“, както и на „методи за коригиране на имунната система въз основа на нейните идентифицирани критични показатели при стареенето." 

Руските лекари също трябва да работят върху разработването на „нови методи на медицински технологии (включително медицински изделия), базирани на технология за биопринтиране“, се казва в писмото. 

Вицепремиерът на Русия Татяна Голикова каза през май, че „демографските тенденции от последните години създават нови предизвикателства пред здравеопазването“. Основният фокус на Русия сега е развитието на "напреднали области на медицинската технология", които ще увеличат продължителността на живота в страната, казва тя. 

Руски лекар, получил писмото през юни, каза, че са изненадани, че лекарите са били помолени да работят по предложенията със спешност. 

„Честно казано, за първи път в живота си се сблъсквам с това - обикновено всеки национален проект или федерална целева програма се предшества от поредица от срещи с участието на различни специалисти - обществено обсъждане“, казва лекарят. 

Източник, близък до Кремъл, посочва, че правителството няма финансиране за проект от такъв мащаб. 

"Всички съвременни изследвания, които се обсъждат в националния проект, са доста скъпи - изискват много пари и разходи. Разработването на нови лекарства струва милиарди, нито един национален проект не може да се справи, особено сега", казва източникът. „Не мисля, че ще успеят бързо да съберат нещо смислено."

Съобщава се, че Михаил Ковалчук, физик и член на елитна група, близка до Путин, е лобирал за проекта. Той „мечтае за вечния живот и „руския геном“, каза източник от Кремъл.