Путин нареди: Не пипайте заплатите по време на пандемия!

Руският президент обяви дълга ваканция и отложи референдума за конституционните поправки

Актуални новини
16:24 - 25 Март 2020
3356
Путин нареди: Не пипайте заплатите по време на пандемия!

Руският президент Владимир Путин обяви следващата седмица за неработна в страната и нареди заплатите да не се намаляват по време на пандемията.

"Виждаме колко рязко се развива ситуацията с епидемията от коронавируса в света. Броят на случаите продължава да се увеличава в много държави. Цялата световна икономика е подложена на атака. Сега е от особено значение да се предотврати заплахата от бързо разпространяване на болестта. Поради това обявявам следващата седмица за неработна, като се запазват работните заплати”, каза Путин в специално телевизионно обръщение.

Така уикендът ще продължи от събота, 28 март, до неделя, 5 април. Структурите за поддържане на живота, по-специално „медицински институции, аптеки, магазини, институциите, предоставящи банкови финансови услуги, транспорт, както и властите на всички нива ще продължат да работят.

Руският президент предложи изчисляването на боничните на сума, не по-малка от минималната работна заплата. Путин предложи да се увеличат обезщетенията за безработица от 8 на 12 хиляди рубли. Също така ще има ваканция по отношение на потребителските и ипотечните за еми, без наказателни санкции.

Путин подчерта необходимостта от запазване на стабилното функциониране на малките и средни предприятия, да са запазят работещите работата си. Според Путин изнасяните в чужбина дивиденти трябва да бъдат обложени с данък от 15%.

Президентът заяви и че референдумът за поправките в конституцията на Русия трябва да бъде отложен заради коронавируса. Всенародното допитване трябваше да се състои на 22 април. Промените в Конституцията дават възможност на Владимир Путин да остане на власт до 2036 г.

"Смятам, че гласуването трябва да се отложи за по-късна дата. Ще преценим как ще се развива ситуацията и в регионите, и в страната като цяло, и само опирайки се на професионално мнение, на препоръките на лекарите, на специалистите, ще вземем решение за нов ден за гласуване", заяви Путин.