Путин назначи бившия си бодигард за секретар на Държавния съвет

Топ
11:24 - 29 Май 2024
1972
Путин назначи бившия си бодигард за секретар на Държавния съвет

Руският президент Владимир Путин назначи Алексей Дюмин - помощник и бивш негов бодигард, за секретар на Държавния съвет - консултативен орган към руския държавен глава, съобщава "Ройтерс".

След като беше преизбран за нов шестгодишен мандат по-рано тази година, Путин направи Дюмин помощник, специализиран в отбранителната промишленост, а Кремъл спомена за допълнителни отговорности за него.

Указ, подписан от руския лидер за назначаването му на длъжността в Държавния съвет, беше публикуван на уебсайта на Кремъл тази сутрин.

Сергей Марков, бивш съветник в Кремъл, по-рано този месец заяви, че мнозина вярват, че Путин счита Дюмин за свой наследник.

71-годишният руски президент започва нов шестгодишен мандат, като се очаква да управлява още дълги години. Няма надеждна информация за това кого би предпочел да го наследи един ден.

Но името на Дюмин, наред с това на други, отдавна е обект на спекулации сред политическия елит на Москва.

51-годишният Дюмин беше доведен в Кремъл по-рано този месец, след като беше областен управител на Тулска област.

Дюмин влезе във Федералната служба за охрана на Русия, която отговаря за сигурността на елита на Кремъл, през 1995 г. и охраняваше Путин по време на първия и втория му мандат. Работил е и като заместник-началник на руското военно разузнаване (ГРУ).