Путин не е сам: Защо диктаторите са джуджета?

Свят
16:00 - 20 Май 2022
6118
Путин не е сам: Защо диктаторите са джуджета?

В кулоарите на Кремъл още се разказва следната поучителна история. Прясно избраният президент на Русия Владимир Путин се среща за първи път с министър-председателя Михаил Касянов. "Какъв ви е ръстът?", пита Владимирович. "Метър и осемдесет и шест", гордо отвръща Касянов. "А аз се надявах на 6-8% годишно", засегнат отвръща Путин.

Психолозите наричат Наполеонов комплекс синдрома на ниския мъж, който според тях важи за около 80% от мъжете. По-дребните сред силния пол са по-агресивни, затова и тирани като Наполеон - 156 см, Хитлер - 173 см, Мусолини 160 см, Сталин - 162 см, Ким Чен Ун - 156 см, и Владимир Путин - 170 см, най-често произлизат от тази категория.

Именно чувството за непълноценност, породено от незначителния ръст, по мнението на основателя на индивидуалната психология Алфред Адлер, е катализатор на бурни промени в съзнанието, които в крайна сметка изтласкват засегнатия от този синдром до най-високи позиции в обществото.

По мнението на привържениците на тази теория, по лесно обясними причини с особена сила това правило важи за тоталитарните държави. Покрай тоталното изкукване на 170-сантиметровия Владимир Путин, също печално известен с ниския си ръст, нека го сравним с останалите руски лидери от историята:

Убеждението, че ниските мъже са по-конфликтни, отколкото високите, е здраво вкоренен у хората, които виждат злонрави джуджета на висши длъжности - като една от най-радикалните политически фигури от втората половина на ХХ век - Ясер Арафат. Палестинският лидер също е дребосък, тъй като ръстът му е бил в рамките на 155-157 см.

Да видим как стои положението с актуалните световни лидери: