Путин: Невъзможно е Русия да бъде откъсната от света

По неговите думи Москва ще трябва да развие свои собствени технологии и технологични фирми

Русия
16:51 - 18 Юли 2022
3305
Путин: Невъзможно е Русия да бъде откъсната от света

Руският президент Владимир Путин заяви, че е невъзможно Русия да бъде откъсната от останалия свят, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че санкциите, наложени на страната от Запада, няма да върнат часовника назад в развитието й.

След като изпрати войски в Украйна на 24 февруари, Русия беше ударена от редица западни санкции, предназначени да я изолират от световната икономика, лишавайки я от достъп до стоки, сред които електроника, полупроводници и части за самолети.

Не само ограниченията, но и почти пълното спиране на достъпа до чужди високотехнологични продукти се използва съзнателно, умишлено срещу нашата страна, изтъкна Путин по време на на правителствена видеоконференция.

"Ясно е, че това е огромно предизвикателство за страната ни, но ние няма да се предадем и да останем в състояние на хаос или, както предричат ​​някои наши "доброжелатели", да се върнем десетилетия назад. Разбира се, че не", увери той.

По негови думи Русия ще трябва да развие свои собствени технологии и технологични фирми.

"Очевидно е, че не можем да се развиваме изолирано от целия свят, но няма да го направим. В съвременния свят е невъзможно всичко да се загради по този начин и да се издигне огромна ограда, просто е невъзможно", категоричен бе президентът.

Той допълни, че основната цел на руското ръководство е намаляване на бедността в страната. Въпреки че нивото на бедност падна до 11% през последната година, той подчерта: "Да, има напредък, разбира се, но неговият темп и скорост очевидно са недостатъчни".

От своя страна финансовият министър Антон Силуанов отбеляза, че подкрепата за руския технологичен сектор е приоритет, но всяка рубла държавна подкрепа трябва да бъде придружена от поне три рубли частни инвестиции.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че санкциите на Запада срещу Русия са цената, която Москва трябва да плати за своята независимост и суверенитет, и тяхното въздействие само ще допринесе за по-нататъшното укрепване на страната.