Путин обнадежден за преговорите за Нагорни Карабах

Руският президент изтъкна, че Армения е стратегически партньор и съюзник на Русия

Русия
16:01 - 31 Октомври 2022
1598
Путин обнадежден за преговорите за Нагорни Карабах

Руският президент Владимир Путин изрази надежда тристранната му среща с лидерите на Армения и Азербайджан да даде възможност за набелязване на стъпки за разрешаване на проблема с Нагорни Карабах, съобщава ТАСС.

"Знам, че имате политическа воля да го направите и ние подкрепяме това. Трябва да очертаем ключовите аспекти, които ще ни позволят да продължим напред по време на нашата среща и на тристранна среща по-късно", заяви руският лидер, обръщайки се към премиера на Армения Никол Пашинян на среща между двамата.

Той подчерта, че разрешаването на такъв сериозен и продължителен конфликт, какъвто е въпросът за Нагорни Карабах, изисква много усилия.

"Всъщност започнахме тази дискусия, когато се срещнахме в Астана, тримата", посочи той, добавяйки, че тези усилия не са достатъчни в момента.

Руският президент отбеляза, че Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) е провела извънредна среща на върха по инициатива на Армения.

Той припомни и как е било договорено прекратяването на въоръжения конфликт.

"По онова време всички ние вярвахме, че осигуряването на мир и създаването на условия за развитие на икономиката на Армения е основната цел, защото деблокирането на транспортната инфраструктура и създаването на нови маршрути са сред въпросите, свързани с икономическото и социалното развитие. В крайна сметка за това работим, всичко това е в помощ на хората", подчерта Путин.

Руският президент изтъкна, че Армения е стратегически партньор и съюзник на Русия от древни времена. Той добави, че "това е специална ситуация" за Русия.

Очаквам, че ще можем да предприемем стъпки за разрешаването на въпроса, завърши Путин.

Преди дни Пашинян заяви, че Армения иска удължаване на мандата на руските миротворци в Нагорни Карабах с до 20 години. Той уточни, че не може сам да реши въпроса с удължаването на мандата, тъй като това е тристранен документ, но настоя руският президент да излезе с такава инициатива.