Путин пак сменя висш командир

Рустам Мурадов е командир с опит от войните в Чечня

Русия
15:32 - 07 Октомври 2022
3027
Путин пак сменя висш командир

Рокадите сред висшето военно командване в Русия продължават. Генерал-лейтенант Рустам Мурадов вече е повишен и става командир на Източното военно окръжие на Руската федерация, съобщава беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Мурадов е командир с опит от войните в Чечня, а за последно беше начело на руския военен контингент в Нагорни Карабах. Откакто обаче армията на Путин почна да затъва в Украйна, Азербайджан оказва постоянен натиск в оспорвания с Армения анклав и налага волята си там, поради по-доброто въоръжение, с което разполага. Азерската армия отдавна е снабдявана с модерно оръжие от Турция, включително с дронове "Байрактар".

Нещо повече - азербайджанският президент Илхам Алиев де факто показа, че не се съобразява много-много с руските военни: Азербайджан отговори остро на призив на Русия да не нарушава мира в Нагорни Карабах. Показателно е, че ЕС реши да изпрати цивилна мисия в Нагорни Карабах, като решението беше взето на провеждащия се днес (7 октомври) Европейски съвет.

Междувременно, според NEXTA руският сенатор Владимир Полетаев е коментирал, че в рамките на частичната мобилизация в Руската федерация заради войната в Украйна нито един призован с призовка да се яви жител на Алтайска област не се е явил. Руското издание МК обаче дава по-различна версия - нямало призован нито един запасняк, а наборните власти се занимавали с актуализация на данни. В Телеграм канала на Полетаев има две съобщения - първото, от 6 октомври, че няма нито един мобилизиран и имало актуализация на данни, а второто вече от 7 октомври и в него се уточнява, че има доброволци.