Путин призна, че вътрешни конфликти разкъсват Русия

Украйна
11:10 - 31 Октомври 2023
2175
Путин призна, че вътрешни конфликти разкъсват Русия

Руски официални лица съобщиха, че руските правоприлагащи органи са потушили антисемитските безредици в Махачкала, Република Дагестан, на 30 октомври. Руското Министерство на вътрешните работи (МВР) заяви, че служители на МВР и други правоохранителни органи са потушили масовите безредици в Махачкала и са възстановили реда на местното летище, след като са установили над 150 участници и са задържали 60 бунтовници.

Това се посочва в дневния анализ на Институа за изследване на войната (ISW).

МВР твърди също, че бунтовниците са ранили най-малко девет полицейски служители и че продължава издирването на други бунтовници. Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов заяви, че лично е инспектирал летището в Махачкала, което е получило незначителни щети, и заяви, че МВР и Росгвардия са използвали физическа сила като крайна мярка с надеждата да успокоят тълпата с разум.

Руски източници твърдяха, че бунтовниците са хвърляли камъни по органите на реда, а служителите са отговорили, като са стреляли с пистолети във въздуха.

Меликов заяви, че неуточнени чуждестранни участници, включително проукраински канали в Телеграм, се опитват да дестабилизират региона, и заяви, че каналът в Телеграм, публикувал слуховете за пристигането на "израелски бежанци" в Дагестан, е управляван от украинска територия.

Руският президент Владимир Путин реагира на антисемитските демонстрации в Дагестан на 29 октомври, като обвини Украйна, че се опитва да "подбуди погроми в Русия" под ръководството на Запада.

По време на среща с членовете на руския Съвет за сигурност на 30 октомври Путин заяви, че демонстрациите в Махачкала "са били инспирирани, наред с другото, чрез социалните мрежи, от територията на Украйна от западните разузнавателни служби".

Путин добави, че Западът се опитва да използва регионалните конфликти, за да разбие Русия отвътре, и възложи на регионалните власти да предприемат "решителни, навременни и ясни действия за защита на конституционната система на Русия, правата и свободите на [руските] граждани, междуетническата и междурелигиозната хармония".

Путин обаче не уточни какви мерки ще предприеме Русия за разрешаване на междурелигиозните конфликти и антисемитизма в Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не коментира мерките, които биха могли да бъдат предприети срещу демонстрантите.

Представителите на Кремъл до голяма степен повториха подобни изявления преди речта на Путин и се въздържаха от пряко осъждане на бунтовниците, а разказът на Кремъл за чуждестранно участие в бунтовете вероятно е опит да се отклони вниманието от международните критики към антисемитизма и нарастващата враждебност към етническите и религиозните малцинства в Русия.

Малка част от руските официални лица директно осъдиха бунтовниците и регионалните власти за игнорирането на антисемитските нагласи в Дагестан. Меликов заяви, че бунтовниците са предали руските военнослужещи, сражаващи се в Украйна, като са "играли за врага", и отбеляза, че се срамува от размириците.

Депутатът от Държавната дума на Русия Василий Власов разкритикува дагестанските власти за това, че са игнорирали антисемитските нагласи и размириците, продължили три дни.

Власов добави, че неназовани регионални служители трябва да бъдат уволнени от постовете си, защото не са успели да предотвратят бунтовете навреме.

Бунтовете от 29 октомври в Дагестан подчертават нарастващата радикализация и фракционизъм на руското общество, които са резултат от хипернационалистическите идеологии, подсилени от войната в Украйна.

Директорът на Центъра за върхови постижения на НАТО по стратегически комуникации Янис Сартс заяви, че събитията в Махачкала представляват някои от проявите на радикализация на руското общество в резултат на войната в Украйна и заобикалящата я медийна среда.

Сартс заяви, че руските медии насаждат омраза към украинците, Запада и Израел, и отбеляза, че много загинали руски военнослужещи, които са се сражавали при пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, са родом от Дагестан.

Един руски военен блогър намекна по подобен начин, че усилията на Кремъл да обвини за бунтовете чуждестранни психологически и информационни операции позволяват на руските служители да избегнат отговорността за това, че са дали възможност за засилване на радикалните настроения сред руското мюсюлманско население.

ISW вече е оценявала, че хипернационалистическите идеологии, изповядвани от Кремъл като оправдание за войната, имат вътрешни последици за Русия, особено в общностите на етническите малцинства.