Путин призна за държавното финансиране на ЧВК "Вагнер"

Русия
17:16 - 27 Юни 2023
2032
Путин призна за държавното финансиране на ЧВК "Вагнер"

Издръжката на ЧВК "Вагнер" е изцяло осигурено от държавата, заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с военнослужещи в Кремъл, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Искам всички да знаят за това. Издръжката на групата "Вагнер" беше изцяло осигурено от държавата, от Министерството на отбраната, от държавния бюджет, ние изцяло финансирахме тази група ", каза той.

Според него от май 2022 г. до май тази година властите са платили повече от 86 милиарда рубли (1,8 млрд. лв) на ЧВК за финансова подкрепа на бойците и поощрителни плащания.

Собственикът на "Вагнер", компанията "Конкорд" (собственост на Евгений Пригожин, но Путин не го назовава в речите си), е спечелил 80 милиона рубли чрез "Военторг" за година, продължи Путин.

"Надявам се, че никой не е откраднал нищо или е откраднал малко, но ще се справим с всичко това", добави той.

Руските власти от няколко години настояват, че ЧВК "Вагнер" няма нищо общо с държавата.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността френският президент Еманюел Макрон обвини Путин в лъжа заради тези твърдения: "Преди една година разговарях с Путин и той ме увери, че Русия няма нищо общо с групата "Вагнер"".

Миналия май, след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, руският външен министър Сергей Лавров заяви: "Вагнер е частна военна компания, която няма нищо общо с руската държава".