Путин ръководи Русия от стар Уиндоус

Москва иска да премине към своя операционна система

Русия
16:49 - 17 Декември 2019
3781
Путин ръководи Русия от стар Уиндоус

Руският президент Владимир Путин ръководи държавата и пише официалните документи от стар Уиндоус. Става въпрос за версията XP, която не се актуализира от "Майкрософт" вече няколко години. Новината дойде от разследване на "Гардиън", според което 67-годишният Путин ползва старата система и в Кремъл, и в официалната си резиденция Ново-Огарьово в близост до Москва, според изображения, публикувани от пресслужбата му.

И на двата компютъра кулите на Кремъл са зададени като фонове на работния му плот.

Microsoft спря да пуска редовни актуализации за сигурност за Windows XP и Office 2003 през април 2014 г. Изглежда обаче, че правилата на руското правителство са попречили на Путин да се актуализира до по-новите Microsoft 10.

Американската технологична фирма предупреждава на своя уебсайт, че компютрите, работещи под Windows XP, са "уязвими за рискове за сигурността и вируси".

Windows XP, пуснат през 2001 г., беше последната операционна система на Microsoft, предоставена за използване на официални руски правителствени компютри, съобщава уебсайтът Open Media, позовавайки се на документи на министерството на отбраната.

По-новият Windows 10 е одобрен само за устройства, които не съдържат държавни тайни - нещо, което изглежда не се отнася за компютрите на Путин.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не коментира защо Путин продължава да използва "антична операционна" система. Не е ясно каква заплаха представлява използването от Путин на Windows XP за киберсигурността на Кремъл: за бившия служител на КГБ се твърди, че е нередовен потребител на интернет, който по-рано определи като "проект на ЦРУ".

Наскоро Кремъл забрани продажбата на смартфони, които са без приложения, произведени от Русия, докато Путин през февруари одобри закон, който дава на Москва правомощието да "изключи" страната от глобалния интернет. И стана ясно, че готви поне държавните институции да преминат изцяло към руска операционна система.